Erwin Mortier, 'Boeken van de troost'

Heruitgave van 2 meesterlijke romans

'Boeken van de troost" is een bundeling van 2 van Erwin Mortiers meesterwerken, 'Godenslaap' en 'De spiegelingen'. Niet echt een nieuw boek, dus. En toch een bespreking op Cutting Edge? Ja hoor, want het gebeurt niet vaak dat 2 iconische boeken in één band worden verzameld en dat de schrijver er een heerlijk intermezzo bijpent.

En dus krijg je een nieuwe kans om het wedervaren van Hélène en haar boer Edgard te herlezen. En wat is het zalig om je terug te kunnen laven aan de woorden van beiden. 'Godenslaap' blijft wat ons betreft het superieure werk van de twee. De stokoude Hélène die haar herinneringen aan WOI en haar geliefde Matthew neerpent in 'Godenslaap' blijft bij herlezing nog even sprankelend, even dwingend als bij de eerste lezing. Mortier is een schrijver die het métier tot in de finesse beheerst en zonder terughouden schrijft. Met een rijke taal en een onwaarschijnlijk oog voor detail vertelt Hélène over haar liefde voor Matthew, de soldaat uit het Verenigd Koninkrijk. De oorlog, de liefde, de teloorgang, het passeert in een magistraal epos dat je als lezer regelmatig naar adem doet happen. Niet voor niets werd het boek meermaals bekroond en kreeg het ook van ons de volle 5 sterren.

'De speigelingen' is dat andere meesterwerk van Mortier over WOI. Aan het woord is deze keer Edgar, de broer van Hélène. Ook hij smacht naar Matthew. Alleen, de liefde is, hoewel blijvend en zeker wederkerig, nooit permanent. Eerder vluchtig zelfs. Het verkeerde tijdsgewricht allicht. En het feit dat Matthew getrouwd is met zijn zus, zorgen ervoor dat Edgar zijn leven lang een plek in de schaduw inneemt. Bij herlezing was ook dit opnieuw een superieur boek. We geven het bij eerste uitgave ook 5 sterren. Maar in retrospectieve gaat onze voorkeur toch uit naar het verhaal van de zus. Het smachten van Edgar is bij momenten net iets té larmoyant.

En dan zijn er als toetje nog de brieven van Matthew. Niet aan zijn geliefde Hélène, wel aan zijn tragische Edgard. Of Ed, zoals Matthew hem noemt. Ook de antwoorden van Edgard vind je terug. Slechts 70 pagina's beslaat de corrspondentie tussen beiden, maar opnieuw: wat een klasse, wat een meesterschap. De liefde, passie en tragiek spatten bij elk woord van het blad en maken deze heruitgave meer dan de moeite waard.

Het was dus opnieuw aangenaam kennismaken met Hélène en Edgard, en de extra stem van Matthew die plots weerklinkt maken dit boek opnieuw een must read. 

Details Fictie
auteur: Erwin Mortier
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
695