Eric Warnauts & Guy Raives, ‘Parijs, mei 1968’

Waar fictie en realiteit samenkomen

1968 is een revolutionair jaar vol historische gebeurtenissen. Denk maar aan de Praagse Lente, het opkomende anarchisme met de bijhorende rellen, de dood van Martin Luther King en nog zo veel meer. Zoals de titel doet vermoeden, focussen auteurs Eric Warnauts en Guy Raives op Parijs in dat tumultueuze jaar. In mei vinden er veel rellen plaats in de Parijse straten, onder meer in de fameuze studentenwijk Quartier Latin. In dat deel van de stad komen de studenten in opstand, en daar horen ook schermutselingen met de oproerpolitie bij. Die protesten leggen het hele land lam, met nieuwe verkiezingen tot gevolg. Het is vijftig jaar geleden, dus een ideaal moment om er een album over uit te brengen.

Het auteursduo volgt vijf jongeren tijdens die voorvallen, onder wie Jay Ferguson, een Amerikaanse student fotografie. Niemand van hen speelde een prominente rol in die revolutie die eigenlijk slechts als setting dient voor het verhaal. Plaats dezelfde personages in een ander tumultueus moment, zoals de Arabische Lente, en je zou ongeveer hetzelfde verhaal krijgen. Jay wordt opgepakt en ondervraagd over zijn vrienden, terwijl hij gevoelens krijgt voor Françoise en vice versa. Die ondervraging is ook de rode draad doorheen het verhaal: eigenlijk lezen we een chronologische getuigenverklaring. Als student fotografie maakt hij heel veel foto’s van de rellen en die zijn de basis van zijn verhaal, waar fictie en realiteit samenvloeien.

Warnauts en Raives hebben al veel gezamenlijke projecten op hun conto staan, zoals 'Gelukkige Tijden', 'In het teken van de evenaar', 'Na de oorlog' … en dat zie je ook aan de opbouw van de strip. Het verhaal leest vrij vlot weg, de tekeningen passen perfect bij het verhaal, maar tegelijk missen we een finishing touch die van de strip een echte topper maakt. Het verhaal beklijft niet, het houdt ons niet volledig in de ban. 'Parijs, mei 1968' is een bovengemiddelde strip, maar niet extraordinair. Daar is het scenario net iets te flets voor. 

Details Strips
scenarist: Eric Warnauts
tekenaar: Eric Warnauts, Guy Raives
uitgeverij: Ballon Media, Le Lombard