Enrico Marini, 'Batman -The dark prince charming 2/2'

Oogstrelend

Batman by Marini. In 2017 was het een van dé strips die veel belangstelling en hoge verwachtingen met zich meebracht. Marini, tekenaar van 'De schorpioen' en 'De adelaars van Rome', waagde zich aan misschien wel de grootste held uit het DC-universum en kreeg hiervoor carte blanche. In zijn eerste deel bezorgde hij al een veelbelovende start waar hij zich grafisch uitleefde. Het debuut was er eentje met het potentieel om een echte Batmanklassieker te worden. Dat had hij te danken aan zijn met sepiatinten ingekleurde prachtpanorama’s van Gotham City en knappe actiescènes. Deel twee zou er dus eentje moeten zijn om te bevestigen. We hebben zeker niet te klagen, maar volledig overtuigd zijn we ook weer niet.

Het verhaal komt, in tegenstelling tot deel één, sneller op gang en we krijgen algauw meer duidelijkheid rond de ontvoering van Bruce Waynes dochter Alina. The Joker eist een juweel met een marktwaarde van 50 miljoen dollar in ruil voor het meisje. Het is een mooie ketting met een blauwe edelsteen, genaamd The Blue Cat. Op de veiling van het juweel voert Bruce een heuse biedingsoorlog met Selina ‘Catwoman’ Kyle en de biedingen stijgen ver boven de geschatte prijs, wat ons meteen doet denken dat het sieraad iets speciaals bevat. Logisch, want anders zouden noch Catwoman, noch The Joker erop azen.

Marini zorgt dus opnieuw voor een oogstrelend verhaal, met aandacht voor variatie in de tekeningen. Zo wisselt hij spannende actiescènes af met panorama’s, dialoogpagina’s … en toch straalt het album een soort rust uit. In de vechtscènes ontbreken vaartlijntjes, en de onomatopeeën zijn beperkt, wat een slowmotiongevoel bij ons naar boven brengt. Denk maar aan de gevechtscènes uit de film '300'.

En toch blijven we nog achter met enkele vragen: in het verhaal komt een groen Jokerpoppetje terug, maar heeft dat een achterliggende betekenis die nog moet blijken? Wat brengt de toekomst voor de personages? Wat is er zo speciaal aan het juweel? Er ontbreekt een soort finishing touch om het verhaal helemaal af te maken. Dat maakt dat 'The dark prince charming' niet op gelijke hoogte komt te staan met classics als 'The Killing Joke' of 'The dark knight returns'.

Het lijkt alsof Marini in dit deel een opening maakte voor een eventueel vervolgtweeluik, waar hij onze vragen kan beantwoorden. We hopen alvast dat Marini’s avontuur bij DC comics niet stopt bij dit verhaal. Misschien zit de échte klassieker er in de toekomst dan wel in.

Details Strips
tekenaar: Enrico Marini
Scenario: Enrico Marini
Uitgeverij: Ballon Media, Dargaud