Enki Bilal, ‘Bug - boek 1’

Uitstekende jukbeenderen

Kleine bekentenis vooraf: we zijn nooit een erg grote fan geweest van de nochtans vaak gelauwerde stripauteur Enki Bilal. Natuurlijk blijven zijn poëtische albums op scenario van Pierre Christin en de bekroonde Nikopol-trilogie regelrechte classics. Maar Bilals kenmerkende tekenstijl - uit graniet gekapte karakterkoppen met uitstekende jukbeenderen en neuzen waar Cyrano De Bergerac jaloers op zou zijn - werkt na al die jaren ook wat op de heupen: te veel van hetzelfde. En laten we wel wezen: zijn ‘Monster’-reeks en one-shots als ‘Animal’Z’ waren ook geen hoogvliegers.

Met deel één van het tweeluik ‘Bug’ brengt Bilal nog eens nieuw werk uit, maar tapt hij al snel weer uit hetzelfde vaatje. Niet geheel tot onze verbazing lijkt hoofdpersonage-astronaut Kameron Obb verdacht goed op Nikopol, Enki Bilals bekendste held. Gooi daar nog wat geheimzinnige krachten bij - een mysterieus virus wist het internet uit en laadt alle info op in Obbs brein - en je krijgt een vintage Bilal. Het is een herkenbaar universum dat de auteur hier creëert.

Tegelijkertijd is ‘Bug’ waarschijnlijk ‘s mans meest toegankelijke en leesbare strip totnogtoe. Bilal houdt het voor zijn doen behoorlijk down-to-earth en tovert een paar originele vondsten uit zijn hoed. Zo zijn de gevolgen voor de futuristische wereld waar Obb zich in beweegt niet minnetjes: welgestelde burgers hangen hulpeloos in de lucht omdat hun ‘levitatieblocking’ het heeft begeven.

In de ondertussen ontstane chaos proberen verschillende belanghebbende partijen Kameron Obb te pakken te krijgen: zijn geheugen is een echte schat in een maatschappij die net naar de prehistorie werd teruggekatapulteerd. Over het hoe en waarom van dit alles blijft het voorlopig koffiedik kijken.

Enki Bilal probeert suspens en spanning in ‘Bug’ te injecteren, maar dat lukt maar half. Het verhaal komt wat (te) traag op gang, en die spuuglelijke fake krantenkoppen tussendoor zijn een heel slecht idee. Bovendien speelt de premisse van ‘Bug’ wel heel nadrukkelijk leentjebuur bij het Keanu Reeves-vehikel ‘Johnny Mnemonic’.

Hopelijk brengt deel twee van ‘Bug’ nog wat soelaas, maar dan zal de Bosniër een versnelling of twee hoger mogen schakelen. Doorwinterde Bilal-fans zullen zich ongetwijfeld wel kunnen opwarmen aan deze nieuwe worp.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Enki Bilal
Uitgeverij: Casterman
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
88