Edward van de Vendel & Martijn van der Linden, 'Stem op de okapi'

Lees dit boek, en de okapi wordt je lievelingsdier

Edward van de Vendel is wat je noemt een veelzijdig auteur; hij schrijft net zo makkelijk prentenboeken en adolescentenromans als poëzie en non-fictie. Zo verraste de auteur eerder al met vier boeken over het meisje Sofie, waarin pinguïns, dolfijnen en ijsberen een centrale rol toebedeeld krijgen. Wetenschappelijk onderbouwde informatie wordt afgewisseld met fotostrips, illustraties en liedjes. In illustrator Martijn van der Linden vond van de Vendel dan weer een kompaan om de fascinerende okapi op een voetstuk te plaatsen.

Negen lijvige hoofdstukken wijden auteur en illustrator aan de okapi, maar dan kom je ook echt alles over dit mysterieuze dier te weten. In z’n gevatte stijl beschrijft van de Vendel ‘m als volgt: “Je denkt: het lijkt wel een beetje een aan elkaar geplakt dier. Beetje hert. Beetje paard. Beetje zebra.” Het uiterlijk van de okapi, daar begint het allemaal mee, maar ook de aandoenlijke okapi-baby’s, een beknopte geschiedenis van z’n ontdekking en interviews met experten komen aan bod. Zo geeft Sander Hofman, ‘stamboekhouder van de okapi’s’ een woordje uitleg bij z’n functie en licht okapiverzorger Patrick Immens de geboorte van de jongen toe. Van de Vendel vat hun antwoorden in een heldere taal, zonder afbreuk te doen aan essentiële wetenschappelijk waarde en kennis. Dat vraagt vanzelfsprekend een auteur met metier.

‘Stem op de okapi’ is fraai vormgegeven non-fictie, die de mysterieuze okapi een eigen gezicht verleent. Van de Vendel integreert een schat aan details en bijzondere weetjes, duidelijk gebaseerd op gedegen onderzoek. Dankzij de enthousiasmerende stijl – de auteur spreekt lezers direct aan – lijkt het wel alsof van de Vendel als bevlogen gids naast je staat.

Martijn van der Linden bevestigt z’n reputatie als getalenteerd illustrator, die met geheel diverse materialen de okapi tot leven brengt. Van realistische portretten tot opvallende okapi’s in felle kleuren, het resulteert allemaal in geslaagde illustraties. Sterk is het achtste hoofdstuk, waarin een keur aan gerenommeerde illustratoren als Philip Hopman, Marije Tolman en Floor Rieder de okapi verbeelden.

Net zoals in de bekroonde reeks over ‘Sofie’ biedt Edward van de Vendel op unieke manier informatieoverdracht, zonder ook maar een seconde te vervelen. Beeld, stijl, weetjes, het is allemaal perfect in balans. Na het lezen van ‘Stem op de okapi’ heb je er gegarandeerd een lievelingsdier bij.

Zelf lezen: 9+

 

Details Non-fictie
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
144