Edward van de Vendel en Ingrid & Dieter Schubert, 'Opvrolijkvogeltje'

Wat vliegt daar in de outback van Australië?

De Nederlandse auteur Edward van de Vendel heeft een bijzonder eigenzinnig en veelzijdig oeuvre opgebouwd, waarvan zowel historische romans, prentenboeken, poëzie, non-fictie en adolescentenromans deel uitmaken. Na het eerder dit jaar verschenen ‘Het kankerkampioenschap voor junioren’, gebaseerd op het levensverhaal van een adolescent die kanker overwon, werkte hij voor ‘Opvrolijkvogeltje’ met het echtpaar Schubert samen.

De speciale gaven van het felgekleurde vogeltje worden door twee grappige wezentjes verteld. Ze zijn opgebouwd uit onderdelen van vis en vogel, wat aan het verhaal meteen een surreëel karakter verleent. Setting is de outback van Australië, waar het Opvrolijkvogeltje z’n naam alle eer aandoet en ongelukkige dieren opvrolijkt. ‘Drie stille wombatjes’, begaan met hun eigen problemen, beseffen dat de samenwerking hun problemen kan oplossen. Drie koalabroers die een wat lethargisch bestaan leiden, leren de kracht van de liefde kennen. En de sombere bui van kangoeroe, die als ‘baas’ geen interactie heeft met zijn onderdanen, waait na Opvrolijkvogeltjes komst meteen weer over.

Het resulteert in een grootse bijeenkomst van alleen maar gelukkige dieren. De bijbehorende illustratie, verspreid over een dubbele bladzijde, vormt onmiskenbaar het hoogtepunt van dit kleurrijke prentenboek. Met Opvrolijkvogeltje gaat het ondertussen heel wat minder goed: door de vele interacties heeft hij z’n kleurrijke veren en glans grotendeels verloren. Gelukkig brengt de nacht soelaas.

Blijft het verhaal van dit feelgoodboekje aan de oppervlakte, dan zijn ook de illustraties van het echtpaar Schubert niet meteen toonbeelden van hun beste werk. De wat basale prenten etaleren weliswaar een keur aan expressieve figuren, maar missen verder iedere eigenheid. De dierenfiguren worden niet voldoende gedetailleerd uitgewerkt en zijn daardoor makkelijk inwisselbaar. Het staat in schril contrast met de bonte, haast expressionistische kleurenpracht van het Opvrolijkvogeltje, dat echter visueel noch inhoudelijk een echte identiteit verkrijgt.

‘Opvrolijkvogeltje’ is het prentenboek van de gemiste kansen. Zowel het wat mager uitgewerkte verhaalverloop als de vrij eenvoudige prenten – één uitzondering niet te na gesproken – hadden meer uitdieping, meer karakter verdiend. De samenwerking tussen een gelauwerd auteur en twee veelbekroonde illustratoren had een veel rijker boek kunnen opleveren.

 

Voorlezen vanaf 4+

 

Details Fictie
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Ingrid & Dieter Schubert
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
32