Eddy Paape & Greg, 'Luc Orient - Alle avonturen 1'

They took our brain to another dimension

Soms lijkt het wel alsof de Vlaamse strip welhaast verplicht is een geijkt pad te volgen. Men neme een stripheld die vol overtuiging de goede zaak verdedigt (genre Kiekeboe of Jommeke), een booswicht die zijn persoonlijk fortuin boven alles stelt en indien nodig over lijken gaat (denk aan Krimson, Timotheus Triangl of de Koningin van Onderland) en een professor die zich tot alleskenner ontpopt (u herinnert zich allicht professor Barabas, Gobelijn en Adhemar). Wie die ingrediënten tot een vlot verteerbaar geheel weet te verwerken lijkt een garantie op succes te hebben.

Zo ook Eddy Paape en Greg, de mannen die in 1967 stripheld Luc Orient lanceerden. Orient is een laborant die van alle markten thuis is en zijn talenten resoluut ten dienste stelt van het goede en professor Kala toont al snel dat hij niet enkel op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de geologie. Zij gaan in de clinch met criminele meesterbreinen zoals Doctor Argos en Sectan.  

Ondanks de vele stripclichés die de verhalen rond Orient lijken te tellen, vervelen deze strips geen moment. Dat komt in eerste instantie door het interessante uitgangspunt van de strip. Greg stelde toentertijd immers vast dat het weekblad ‘Kuifje’ best nog een sciencefictionstrip kon gebruiken. Als hoofdredacteur van het legendarisch stripblad en liefhebber van sciencefiction moest hij wel stappen ondernemen. Hij bedacht een buitenaardse wereld en vroeg de hulp van tekenaar Eddy Paape. De verdere geschiedenis van deze stripreeks kan je terugvinden in het korte, maar interessante dossier dat de mensen van uitgeverij Sherpa toegevoegd hebben.

De eerste twee albums doen vooral dienst als inleiding. In ‘Het dal van de drie zonnen’ en ‘De bevroren zombies’ worden in eerste instantie de personages voorgesteld. Professor Kala en Luc Orient reizen halsoverkop naar het ander eind van de wereld, wanneer blijkt dat er een speciale steensoort ontdekt is. Die sterkt Kala in zijn overtuiging dat de inheemse legende van de vuurspuwende draken op waarheid berust. Kala denkt dat het nieuwe mineraal een buitenaardse oorsprong heeft en trekt op onderzoek uit. Al snel blijkt hij het bij het rechte eind te hebben en komt hij in contact met deze buitenaardse wezens.

In het derde album (‘De meester van Terango’) wordt nog meer de sciencefictionkaart getrokken. Kala, Orient en Lora worden gevraagd naar de planeet Terango te komen om daar de strijd aan te binden met de tiran Sectan. Onze vrienden gaan graag in op deze vraag van hun nieuwbakken buitenaardse vrienden.

Het risico van dit soort strips is dat naarmate de jaren verstrijken de verhalen door technologische ontwikkelingen in de echte wereld achterhaald worden. Niets daarvan bij Luc Orient. De fantasie van Greg en het tekengeweld van Paape zorgen ervoor dat de reeks tot op vandaag nog niets aan waarde heeft ingeboet. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat deze integrale heruitgave niet alleen de stripnostalgicus op zijn wenken zal bedienen, maar ook een nieuw lezerspubliek zal kunnen aanboren. Wij genoten alvast van de kennismaking met deze vergeten stripheld en kijken al uit naar de volgende avonturen. 

Details Strips
Tekenaar: Eddy Paape
Scenarist: Greg
Uitgeverij: Sherpa
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
159