Donald Ray Pollock, 'De hemelse tafel'

Donald Ray Pollock overtuigt opnieuw met een boek vol demonische vertellingen, hilarische personages en de nodige dosis menselijke vuil.

Donald Ray Pollock is terug! En hoe! Excuus voor de uitroeptekens, maar het toont hoe enthousiast we zijn over Pollocks nieuwe boek. Sinds ‘Knockemstiff’ en vooral ‘Al die tijd de duivel’ zijn we hier bij Cutting Edge geen klein beetje fan van deze laatbloeier. Zijn unieke combinatie van duivelse humor, een gitwarte setting en onvergetelijke personages maakt hem een schrijver waar we elke letter van willen lezen. We waren dus geen klein beetje blij toen we zijn nieuwste boek in de brievenbus aantroffen. Nu alleen hopen dat de buren het dwaze vreugdedansje niet gezien hebben.

Pollock neemt ons deze keer mee naar 1917, ergens in de buurt van Meade, Ohio. Drie broers, Cane, Cob en Chimney Jewett, worden geterroriseerd door hun godsdienstgekke vader. Wanneer die onverwacht komt te sterven, nemen ze hun leven in handen. Geïnspireerd door een pulpverhaal dat Cane, de enige van de broers die kan lezen, hun jaren had voorgelezen, beslissen ze om vanaf dan als bankovervallers door het leven te gaan. Ze laten een spoor van vernietiging na en trekken richting Meade. Dat ze daar ook effectief geraken berust eerder op stom toeval en geluk dan op hun talent als criminelen.

Meer vertellen over het verhaal zou zonde zijn. U moet zelf maar verder ontdekken hoe Pollock met een demonisch genoegen de levens van de drie broers verweeft met pooiers, hoeren, strontscheppers, lokale, uiteraard corrupte, notabelen, barmannen en soldaten die in Meade gelegerd zijn. Pollock presteert het om ook in zijn derde boek weer een bonte stoet van fascinerende en tegelijkertijd afstotende personages te presenteren die je aan het boek gekluisterd houden.

Alle ondertussen bekende ingrediënten van een Pollockboek zijn ook hier in overvloed aanwezig: Ohio als setting, een bonte verzameling onvergetelijke karakters, de drank, de vuiligheid, het compleet ontbreken van ook maar één greintje moreel besef bij het grootste deel van de personages en het niet uit de weg gaan van de donkerste kantjes van de mensheid.

Het verhaal speelt zich, zoals eerder al gezegd, af in 1917 en toch is het niet moeilijk om de link naar het nu te zien. Het kost echt niet veel moeite om dit boek als één grote aanklacht te zien tegen sexisme, rascisme, oorlogsretoriek (de VS staat op het punt het oorlogstoneel van WOI te betreden), het blinde geloof in technologie en de (sociale) media als uitvergroting van feiten, de ontwetenheid.

Gelukkig voor ons doet Pollock dat in zijn ongekende, kurkdroge, bezwerende stijl. Zoals in zijn vorige boeken overschouwt hij de stofwolk die zijn personages achterlaten na de zoveelste daad van zinloos en over the top geweld en vertelt achteloos hoe er een hoofd of hand werd afgeschoten.

En toch blijf je lezen, want Pollock beheerst zijn métier. Het is en blijft één van de beste verhalenvertellers en sfeerscheppers van de laatste jaren. En ja, het is, net zoals ’s mans vorige worpen, pulp, maar ook deze keer is het superieure pulp. Meer nog, Pollock wordt beter met elk boek dat hij schrijft. We waren al fan van zijn vorige boeken en dit boek bevestigt dit gevoel alleen maar: vier sterren dus voor ‘De hemelse tafel’. Geen nood, Donald, dat vijfsterrenboek komt er ooit aan, dat weten we wel zeker. Tot dan: kopen en lezen, dit boek, en je vrienden en vriendinnen aanraden hetzelfde te doen. Horen we daar ergens ‘boek van het jaar’ over de prairie waaien? Dat zou zo maar eens kunnen!

Details Fictie
Originele titel:
The Heavenly Table
Auteur: Donald Ray Pollock
Vertaald Door: Luc de Rooy
Uitgeverij: De Bezige Bij, Amsterdam, Antwerpen
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
447