Karel Van Bever, Dokter in overall

Lees dit boek, in uw eigen belang!

Karel Van Bever is een jonge dokter, Dokter voor het Volk. Omdat hij steeds vaker patiënten te zien kreeg die gebukt gingen onder werkdruk, ging hij undercover als arbeider en werkte aan de dokken bij Katoennatie…

Ach, who are we kidding. Je kent zijn verhaal al. Je hebt hem in 'De zevende dag' (Eén) gezien en gehoord dat hij de Nieuwe Günther Wallraff is. Je weet dat zijn verhaal ontluisterend is, en dat hij van ganz Unten bericht. Je hebt de angstaanjagende details gehoord; de 'mogelijk kankerverwekkende' stoffen, de papieren veiligheidsmaatregelen die niets met de werkelijkheid te maken hebben. De oppervlakkige over-voorlichting en boos opgestoken vingertjes die murwe arbeiders beschuldigen terwijl ze geen tijd, kennis of mogelijkheden krijgen om het werk draaglijker, prettiger, beter te organiseren en minder risicovol te maken. Verhalen over misstanden, sociaal isolement, discriminatie tegenover interims en minderheden.

Ach, het klinkt zo steriel als het in een recensie staat en niet om je buur gaat, zoals in Van Bevers boek. En zelfs dan wordt het af en toe langdradig. Alweer een arbeidsongeval, denk je. Alweer een afdanking, een huishouden kapot gemaakt onder onhoudbare druk. Een mens wordt ook rampen moe.

En toch móet je dit boek lezen, want al die recensies liegen niet. Ze vergeten wél een essentieel punt, waaraan de meeste redacties wellicht noodgedwongen voorbijgaan. Tja, ook zij worden gepusht om steeds sneller werk te leveren. Maar Karel Van Bever was niet op zoek in de marge. Hij wou en vond een doorsnee job. Dat detail maakt een wereld van verschil. Zijn boek is geen margepositie, maar vertelt over de 'alledag', over werk zoals iedereen, zoals duizenden arbeiders. Hij had zelfs geluk dat hij vast in dienst werd genomen en gepromoveerd.

Dat is ook het drama van dit boek: alle drama’s, pijn en gevaar waaronder Van Bever lijdt komen voort uit een doorsnee job. Een job die gelukkig moet heten. Een doorsnee job zoals jij en ik er eentje hebben. Als we geluk hebben. Dat benadrukt Van Bever zelf ook: met de dreigingen die vandaag in Katoennatie – een toonaangevend topbedrijf – heersen, moet elke werknemer morgen rekening houden. Dat toont hij duidelijk aan in zijn politieke eindconclusie en analyse van het Europees arbeidsbeleid. De spannendste pagina’s uit dit hele boek.

Europa is ver van uw bed, geeuwt u. Dat klopt. Daardoor is het Europa ook gelukt het sociale recht te ondergraven. Jawel, onder het mom van competitiviteit en werkzekerheid zijn arbeidsrechten onder steeds zwaardere politieke druk afgekalfd. Van Bever stelt het scherp, pijnlijk en onomstotelijk.

En daar zit meteen de kracht van 'Dokter in overall': morgen is dit onze toekomst, beste vrienden. Morgen zijn jij en ik slaaf van de Flexibiliteit, de Competitiviteit, de Targets en Compliance. Als die woorden je bekend in de oren klinken, for the love of God, koop dan dit boek. Lees het. Leen het. Steel het voor ons part. Maar weet wat je te wachten staat, en kom ertegen in opstand.

Het is veertig jaar na mei ’68. Zie dit als een signaal. Zie dit als een slechte recensie – het kan ons niet eens schelen. Protesteer, betoog, protestbrief, proteststem tegen al wie flexibiliteit, generatiepacten en tijdskrediet hoog prijst (en dat doet die ene beruchte 'volks'partij even meedogenloos als de andere). Maar vooral: lees dit boek. Sta stil bij de druk in je leven. Denk na en laat een mogelijkheid dat het anders kan.

Je mag dit geraaskal vinden, maar straks ben je het met ons eens. Flexibili-Fuck You, godverdomme!

Lach maar. Wacht maar. Je zal het ons nog nazeggen.

Details Non-fictie
Auteur: Karel Van Bever
Uitgever: EPO
Jaar:
2008
Aantal pagina's:
296