Dodier, 'Jerome K. Jerome Bloks 26: Het mes in de boom'

Perfect... voor nu.

Deze tijd van het jaar smeekt om ‘Jerome K. Jerome Bloks’. Buiten is het grijs, nat en koud. Binnen gloeit de verwarming, weerspiegelt het interieur zich tegen het duister in de ramen en roept de zetel.

Een mens wil wegduiken, diep onder een deken. De clichés omarmen, zoeken naar wat gekend is, waarvan geweten is dat het goed is.

Vandaar: de mens heeft behoefte aan ‘Jerome K. Jerome Bloks’.

De man in kwestie, Jerome, is een Franse detective. Een beetje een kluns, een beetje onhandig, maar uiterst charmant. Zijn grote voorbeeld is Humphrey Bogart – van hem leende hij de regenjas en hoed – maar Hollywood is niet waar hij werkt. Jeromes wereld is echt – een echt Frankrijk. Geen luxe, geen bij de haren getrokken intriges, geen wilde autoachtervolgingen, geen spektakel.

Wel: echte mensen in een reële wereld. In dit album een natte wereld. Zijnde: Noord-Frankrijk, een middeleeuws klein dorpje gegeseld door winterse regen. Een charmant centrum met lege, beregende straten. Omgeven door mistige velden. Plaatsen waar een mens het best rubberen laarzen draagt – mooie schoenen zijn iets voor de stad.

Hier en daar staat er een huis – een boerderij of herenvilla. En ergens daartussen wat industrie. Een fabriek, geleid door ene Demeester: de rijke man van het dorp. Degene met aanzien.

Wanneer Demeesters dochter verdwijnt, wordt Jerome erbij geroepen. Zo keert hij terug naar waar hij opgroeide. Want, inderdaad, dat kleine dorpje is Jeromes oorspronkelijke thuis. De zaak waarin hij zich stort, is daarom meer dan puur werk. Het is een familieaangelegenheid. Een mysterie waarin elk familielid zijn eigen zegje heeft. Als een kerstfeest waarin de luide oom en zwijgende oma het niet over de lokale roddels, maar over ernstiger zaken hebben…

‘Jerome K Jerome Bloks’ bestaat ondertussen al 32 jaar. En in al die tijd is de reeks altijd en onmiskenbaar zichzelf gebleven. Anders dan haar concurrenten. Dodier, die vanaf album zes het roer in handen nam, heeft iets unieks opgebouwd. Iets wat traag, maar zeker zijn eigen wereld verkent. Charmant, met eigen stijl getekend – rustig, sympathiek, reëel. Elk nieuw verhaal is thuiskomen. Wegzakken in iets waarvan je weet wat het zal zijn.

Dit 26ste album is niet anders dan wat voorafging. Het geeft je exact waar je op hoopt: een met leven doordrongen verhaal. Echt en geloofwaardig. Gezellig, vertrouwd en herkenbaar – al was het maar omdat de grijze hemels op de pagina’s nu ook dreigend boven ons eigen hoofd hangen.

Zoals altijd is 'Jerome' grappig en ontwapenend. Maar met net iets meer angel dan je nu vermoedt. We zeiden het immers al: dit gaat over familie. En geen enkele familie is ondubbelzinnig ideaal.

Een zonder meer goed album dus. Niets meer, niets minder en perfect voor nu.

Details Strips
Jerome K. Jerome Bloks, Het mes in de boom
Scenario & Tekeningen: Dodier
Inkleuring: Cerise
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
56