Dobbs & Moreau, 'Collectie H.G. Wells - De tijdmachine'

Knap verstripte klassieker

'De tijdmachine' is een van Herbert George Wells’ grootste werken. Net zoals 'De oorlog der werelden', 'De onzichtbare man' en 'Het eiland van dokter Moreau' behoort dit album tot de collectie H.G. Wells. De twee laatstgenoemde verhalen moeten nog wel vertaald worden naar het Nederlands, maar in het Frans zijn ze reeds verschenen. De scenarist blijft Dobbs, de tekenaar varieert per verhaal. Nu is het de beurt aan Mathieu Moreau, die het iconische verhaal van de tijdmachine mag verstrippen.

We zitten in Londen, 1895. Het hoofdpersonage heeft een tijdmachine ontworpen met hetzelfde concept als van professor Barabas, maar dan een beetje minder futuristisch. Hiermee flitst de naamloze wetenschapper naar een heel verre toekomst. Eerst krijgt hij enkele fragmenten te zien, even later komt hij er ook daadwerkelijk terecht. Eenmaal aangekomen komt hij in aanraking met twee beschavingen: de vredelievende Eloi en het duistere Morlocksvolkje. Vanzelfsprekend blijft de tijdreiziger bij de Eloi – hij wordt er zelfs verliefd op Weena – maar hij krijgt ook heibel met de Morlocks in zijn zoektocht naar zijn tijdmachine, waarmee hij hoopt terug te poefen naar het heden.

'De tijdmachine' is een sterk sf-verhaal dat ons een barre, gelukkig fictieve toekomst toont. Dobbs weet dit perfect neer te schrijven in een solide vertelling, terwijl Moreau zeer knap tekenwerk levert. Hoewel dit slechts het derde album is dat Moreau tekende, staat het werk als een huis en spat het talent ervan af. Moreaus stijl sluit aan bij die van Vicente Cifuentes, die 'De oorlog der werelden' illustreerde. Moreau toont dat hij de kunst in zijn vingers heeft, dus we hopen snel meer te horen van deze man. Dobbs heeft inmiddels zijn pluimen al verdiend. We verwachten dan ook dat de nog te vertalen albums van de collectie H.G. Wells dezelfde trend zullen volgen als dit album: een goed doordacht scenario en verfijnde tekeningen. We hebben al enkele Franse platen bekeken, die ons meteen deden watertanden naar de twee laatste verhalen.

Details Strips
scenario: Dobbs
tekeningen: Mathieu Moreau
uitgeverij: Glénat, Ballon Media
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
56