Dirk Van Boxem, 'Morgenster'

Een huis voor een maîtresse

Een change manager die door de Antwerpse Cogels-Osylei struint, plotseling halt houdt voor één van die protserige belle-époque huizen en denkt: daar schrijf ik een boek over. Het overkwam Dirk Van Boxem (1966), een IT-manager die nu met 'Morgenster' - de geschiedenis van een huis en een opmerkelijke driehoeksverhouding - als romancier debuteert.

Voor een goed begrip: Morgenster is een bestaande woning, ooit ontworpen door architect Jos Bascourt (1863-1927) die echter in het boek een fictief personage wordt. Waarover gaat het in dit debuut ? Heinz Brugmann is een rijke Duitse reder die, na een toevallige ontmoeting in het Antwerpse Stadspark, hopeloos verliefd wordt op Anna. In minder dan geen tijd wordt ze zijn maîtresse voor wie hij een huis wil laten bouwen. Hiervoor doet hij een beroep op Jos Bascourt van wie hij na vier besprekingen een definitief ontwerp verwacht.

Het zorgt voor onrust in het leven van Anna: de creatieve en aimabele architect versus haar zakelijke minnaar die zijn vaste stek heeft in Hamburg, waar hij met zijn vrouw drie kinderen heeft.

Zal een nieuwe woonst alles in het leven van Anna veranderen of voor rust en harmonie zorgen? Het lijkt een illusie: 'Ik ga daar slapen, eten, me wassen. Mensen ontvangen. Lachen en huilen. Ooit zal ik er doodgaan. Ik. Niemand anders. Ook al ben ik daar met Heinz, hij zal er zijn om weg te gaan en terug te komen. Ik zal er blijven.'

En dat de aantrekkelijke Anna ook het hoofd van architect Bascourt op hol jaagt was te verwachten. Het zorgt alvast voor enkele sensitieve passages, net zoals ze de eerste keer naakt voor Heinz, haar minnaar staat.

'Wanneer hij Anna op de bouwwerf zag, vond hij haar parmantig (...) Op geen enkele manier kon hij die dame verbinden met de vrouw die hem gek maakte, die elke nacht in zijn dromen verscheen, de ene keer nog perverser dan de andere.'

'Morgenster' is een degelijk debuut waaraan wellicht geruime tijd is gewerkt. Een redacteur had Van Boxem wel kunnen behoeden voor de al te maatschappelijke toon - een schoonheidsfoutje - in het tweede deel van zijn roman.

Details Fictie
Uitgeverij: Polis
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
239