Dimitri Verbelen, 'Vrolijk Relativerende Liga ter Bestrijding van Azijnpis & Verzuring'

Ideale wc-lectuur

In de gouden jaren '90 hing er op menig toilet een moppenboek aan de sifon van het lavabootje. Hoewel de titel 'Pret op het toilet' was, waren de moppen kwalitatief zo pover dat je er op slag geconstipeerd van raakte. Nu is er iets veel beters.

Dimitri Verbelen, part-timerecensent voor Cutting Edge, heeft een eerste papieren boek op de markt gebracht. Het is een verzameling uit zijn Facebookpagina 'Vrolijk Relativerende Liga ter Bestrijding van Azijnpis & Verzuring' en heeft - oh verrassing - exact dezelfde titel.

In tijden van Twitter en politici die in oneliners denken, slaagt Verbelen er al enkele jaren online in om zijn puntige gedachten te laten opvallen in de zee van halfgrappige memes en flauwe autocorrectfails. Verbelens korte quotes komen Instagramgewijs in your face, waardoor ze langer blijven hangen. Als je bij die 27.000+ likers bent die de worpen van Verbelen (D! voor de vrienden) al jaren volgt, dan weet je dus waaraan je je kan verwachten in zijn boek.

Je krijgt immers een bloemlezing uit al die zinsnedes. Inhoudelijk gaan ze van superlichtvoetig ('Soms wil ik de wereld redden / maar vanavond ga ik gewoon een pintje drinken') tot extreem cynisch ('Het klimaat wordt binnenkort gered / gewoon even wachten tot de mens uitgestorven is'). Vaak zit er een vleugje satire in Verbelens oneliners, maar zelfs als hij gemakkelijke slachtoffers beschrijft (pedofiele bisschoppen, om maar iets te zeggen), wordt hij nooit populistisch. 

Toch zit hem ook daar het probleem. Dit 135-pagina's tellende boekje bevat wel heel veel sneren naar de katholieke Kerk. En de NMBS. En homofoben. Hoe goed die epigrammen ook gevonden zijn, als je er enkele na elkaar leest, heb je toch snel het gevoel dat het vooral 'meer van hetzelfde' is.

Gelukkig bevat 'VRLtBvA&V' ook een aantal columns. Over de metro nemen of je job, bijvoorbeeld. Of over de echt belangrijke dingen des levens, zoals doodgaan en plastic etende paddenstoelen. En die zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Soms duwen ze je van begin tot einde met de neus op de feiten. Soms misleiden ze je. Maar altijd eindig je een column met een warme héhé'. Ideale wc-lectuur, dus.

Details Non-fictie
Auteur: Dimitri Verbelen
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
135