Dieter Van Der Ougstraete ‘Dino’

Een intiem vader-zoonverhaal in flamboyante kleurtekeningen.

Een goede illustrator is daarom nog geen krak als striptekenaar. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. En dat is maar normaal, want het zijn twee aparte vakgebieden. Slechts weinigen blinken in beide disciplines uit, maar West-Vlaming Dieter Van Der Ougstraete bewijst met zijn derde album, Dino, dat hij tot dat selecte kransje behoort. 

Als je het album voor de eerste keer vastpakt, vrees je waarschijnlijk voor weer een gesubsidieerd arty-fartywerk, maar al na enkele pagina’s wordt je door Van Der Ougstraete in het verhaal gezogen en het laat je niet meer los tot aan het verrassende einde. Dit lukt hem dankzij zijn meesterlijke vertelkunst, zowel op het vlak van de tekeningen als van de plot. 

Dino is het verhaal van een vader en zoon die na een scheiding naar het platteland verhuizen. Het wordt voor beiden een strijd om zich in de nieuwe, harde wereld te integreren. De vader begint onderaan de ladder bij een frietfabriek, maar krijgt het hard te verduren van zijn pestende collega’s. Zoon Didier, bijgenaamd Dino wegens zijn interesse voor dinosaurussen, ontdekt met vallen en opstaan een heel andere school en leefomgeving dan hij gewoon is. Op het einde komen beide verhalen samen in een explosieve apotheose die je nadenkend achterlaat. 

De auteur balanceert soms op de lijn van goedkope emoties en clichés, maar hij brengt alles zo herkenbaar dat het toch overtuigt. Als Van Der Ougstraete ergens in uitblinkt, dan zijn het wel emoties. Zijn karakters kunnen niet alleen rood aanlopen, maar zelfs een heel ander hoofd krijgen, of zelfs een andere gedaante. Ongemakkelijke ontmoetingen kunnen veranderen in nachtmerrieachtige sequenties die op veel lof zouden kunnen rekenen van Jheronimus Bosch. Hij tovert ons pareltjes van tekenkunst voor, maar steeds ten dienste van het verhaal. 

Met zijn 36 euro is het niet bepaald een goedkoop stripje, maar daar krijg je heel wat voor terug: een prachtig uitgegeven koffietafelboek, bijna 200 bladzijden opwindende illustratiepracht waarvan je verschillende platen zo aan de muur kunt hangen, en een ontroerend verhaal over een vader-zoonrelatie dat je door de vele dubbele bodems en het prachtige tekenwerk meermaals opnieuw kunt lezen. Het zou prehistorisch zijn om Dino niet aan te schaffen. 

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen & Inkleuring: Dieter Van der Ougstraete
Uitgever: Oogachtend
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
196