Derf Backderf, 'Punk Rock & Mobile Homes'

Hell Yeah! Rock 'n' roll!

De zomer loopt op zijn einde. Nog enkele dagen en de donkere dagen van het stervende blad breken aan. De nacht zal vallen, blijven vallen, tot het licht bijna vergeten is.

De zomer loopt op zijn einde, dus laat ons nog genieten. Geef ons nog wat troost, geef ons herinneringen. Geef ons dat wat de overgang draaglijk maakt. Geef ons 'Punk Rock & Mobile Homes': een strip die tegelijk aardezwart als hemels licht is, en daarom nu – nu! – gelezen moet worden.

Een verhaal over het Amerika van begin de jaren tachtig. Amerika als in Richford, Ohio: een klein stadje met een high school en de oh zo typische, verwarde tieners. Otto Pizcok is een van hen. Inderdaad: Otto Pizcok! Met zo'n naam ben je als eenzaat geboren. Als verstoteling, als diegene die alleen zit in de lunchroom. Oké, Otto heeft enkele vrienden, maar zelfs zij weten niet goed wat ze met hem aan moeten.

Otto weet het zelf eigenlijk ook zo goed niet meer. Hij woont in een trailerpark, alleen. Zijn grootoom ziet hij nog wel eens, wanneer die op zijn grasmaaier passeert – zijn rijbewijs werd ingetrokken, vandaar ...

Otto zoekt en vindt zichzelf in muziek. In punk, in artiesten als Klaus Nomi, Devo, The Ramones en The Clash. Blijkbaar – wij wisten het ook niet – ligt Richford, Ohio niet ver van Akron, een middelgrote stad die destijds the place to be was voor al wie hanenkammen en veiligheidsspelden droeg. Al die artiesten – grote namen, sommige legendes – traden er op. En Otto zag ze allemaal.

De muziek biedt Otto een houvast. Het is de soundtrack van de outcast, van de weirdo, van hem. Otto gooit zich letterlijk in de punk, en net als zijn idolen wordt hij een legende. Een legende in Richford, Ohio.

Deze strip ademt punk. Niet enkel omdat de tekeningen er zo uitzien: ruw, schijnbaar eenvoudig, als een aanfluiting van de 'goede' smaak. Niet enkel daarom, maar ook, en vooral, omdat die 'kolerieherrie' meer is dan brullen in de microfoon. Punk gaat over frustraties, en daarom over mensen. Derf Backderf – de tekenaar-scenarist – weet perfect hoe de punkers, of toch die ene punker, zich voelden. Wat hen naar het lawaai dreef. Backderf ziet de tragiek, de rauwe emoties, plaatst ze in een compleet geloofwaardig, no-glamour Amerika en heeft zo een van meest herkenbare – en grappige – coming-of-age-verhalen gemaakt die we ooit lazen.

Maar we hadden het over het einde van de zomer. Toch? Over de nacht die valt, en de onrust die dit veroorzaakt. Wel, laat deze strip net dat uitademen. De duisternis van de klamme concertzalen die contrasteert met de zomerse escapades van jeugdig overmoed. Contrasteert of aanvult ... wie zal het zeggen. 

Stel uw aankoop niet uit. Lees dit. Het is nu of nooit. Blijkbaar is er no future – dus waarom wachten?

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Derf Backderf
Uitgeverij: Concerto Books
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
160