Denis-Pierre Filippi & Silvio Camboni, ‘Mickey: De verloren oceaan’

Oscilloscopische regelknoppen

Zeventien jaar na het einde van ‘het’ conflict vormen Mickey, Minnie en Goofy een team dat op zoek is naar de kostbare brandstof koraliet. Met hun duikrobot nemen ze het op tegen Boris Boef, die helaas vaak de vruchten plukt van hun harde werk. Wanneer ze een nieuwe opdracht aannemen, blijkt er stront aan de knikker. Zullen ze er in slagen af te rekenen met de gekke professor en de wereld weer in zijn natuurlijke staat te brengen?

Negentig jaar geleden voeren Mickey en Minnie Mouse de populaire cultuur binnen in ‘Steamboat Willie’, de eerste tekenfilm met een geluidsband. Om die verjaardag te vieren, mogen stripauteurs uit de stal van Glénat, de Franse uitgeverij die al enkele jaren Disney-klassiekers uitbrengt, hun verhaal vertellen met de legendarische personages. Een voorrecht dat al gretig werd aangenomen door onder meer Tebo en Régis Loisel, die elk hun eigen ding deden met Mickey en co.

Scenarist Denis-Pierre Filippi en tekenaar Silvio Camboni bevinden zich eerder in de categorie-Tebo dan in die van Loisel: verdienstelijke auteurs die al een heel aantal strips uitbrachten maar die in het Nederlandse taalgebied eerder onbekende namen zijn. Voor Camboni is dit zijn debuut in onze moedertaal, Filippi specialiseerde zich de voorbije jaren in steampunk en voerde eerder al een team schattenjagers op in het vijfdelige ‘Kapers van Alcibiades’.

Steampunk is een zowel vreemde als logische samensmelting tussen Victoriaanse stoommachines en futuristische uitvindingen. Bekendste voorbeeld in het striplandschap is allicht The League of Extraordinary Gentlemen van Alan Moore en Kevin O’Neill. De eerste pagina’s van dit album is het op z’n minst verrassend om Mickey, Minnie en Goofy uit de tekenfilms te horen discussiëren over lagefrequentiemodulatoren en oscilloscopische regelknoppen. Maar de setting klopt wel.

De tekeningen van Camboni zijn knap, met een zachte lijnvoering en dito pastelachtige inkleuring. Het verhaal van Filippi vereist enig inlevingsvermogen maar blijft aangenaam om te volgen, mede dankzij de indeling in hoofdstukken. De vraag of dit verhaal niet evengoed met originele personages in plaats van Mickey en co verteld kon worden, is relevant en tegelijk totaal niet aan de orde. Ze gaat namelijk op voor elke ‘stripfiguur X door stripauteur Y’-reeks, of dat nu met Robbedoes en Kwabbernoot, Suske en Wiske of Batman en The Joker in de hoofdrollen is.

‘De verloren oceaan’ is goed voor een half uur vertier met bekende personages en een plezierig verhaal, bovendien op een prachtige manier uitgegeven. Net iets te weinig voor onze eindejaarslijstjes, meer dan genoeg om ons mee te amuseren.

Details Strips
Scenarist: Denis-Pierre Filippi
Tekenaar: Silvio Camboni
Uitgeverij: Glénat
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
64