Delphine Perret, 'Björn'

Dagelijkse bezigheden van een beer

Waarmee houdt een ontwapenende beer zich de hele dag zoal bezig? Het antwoord op die vraag meandert als een rode draad door de zes berenverhalen in deze bundel. In ‘Niets’ lijkt de titel het meest sluitende antwoord te bevatten. En toch, hoewel Björn geen bijzondere activiteiten plant, verveelt hij zich nooit. Zijn daginvulling blijkt vol afwisseling, door Delphine Perret met veel inlevingsvermogen verteld.

In de overige verhalen ligt de focus op ongewone gebeurtenissen: zo vieren Björn en enkele bosbewoners carnaval, zoeken ze het perfecte cadeau voor mensenkind Ramona en blijkt Björn een bril nodig te hebben. Niet de meest spannende acties, maar net de eenvoud maakt de vertellingen verrassend. Perret heeft geen grote gebaren of meeslepende avonturen nodig om te blijven boeien; de vaste cast, met Björn, das, vos, wezel, haas en pimpelmees laat een gevarieerd aanbod aan verhalen toe, stevig in de alledaagse werkelijkheid ingebed. Björn is bovendien niet meteen te vinden voor vernieuwing: wint hij een rode driezitsbank met dubbele kussens die ‘hem heel gelukkig zal maken’, vindt Björn dat het meubelstuk te veel ruimte inneemt. En de bril tegen bijziendheid blijft ongebruikt op een boomtak. Daarnaast overtuigt Perret met een humoristische insteek; heerlijk grappig zijn de in mensenkleding gehulde bosbewoners die carnaval vieren. En wanneer mensenkind Ramona haar favoriete beer een vork cadeau doet, zijn de andere dieren meteen jaloers: “Je kunt er beter mee krabben dan met de krabbigste krabboom’.

In de vertaling van gerenommeerd auteur Edward van de Vendel blijven de korte, eenvoudige zinnetjes behouden, zonder simplistisch te worden. Integendeel, de zorg voor taal en stijl garandeert een vlot vertelritme, aangevuld met levendige dialogen. De verhalen worden ruimschoots aangevuld met fijne pentekeningen, op mintgroen papier. Niet de beste combinatie overigens, zeker gezien dit kleurcontrast in het hele boek toegepast wordt. De gedetailleerde prenten verlevendigen de verhalen niet alleen, maar verdiepen en verrijken de inhoud. Perret verleent Björn en de andere bosbewoners effectief een eigen karakter en identiteit.

Het mag voor de bosdieren dan nog geen sinecure zijn om het perfecte cadeau te vinden voor Ramona; wie jongere kinderen (vanaf een jaar of vier) echter een boek vol grappige, gevatte verhalen wil schenken, hoeft niet langer te twijfelen.

Vanaf 4+

Details Fictie
Auteur/illustrator: Delphine Perret
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
64