De tweekoppige adelaar: Wallace & Julien Camp, ‘Eagle 1: een bewolkte horizon’ & Patrice Buendia & Damien Andrieu, ‘Adler 1: een leugentje om bestwil’

Magnifiek concept

We krijgen niet genoeg van luchtvaartreeksen en zeker niet wanneer de personages rond zijn en nog alle kanten op kunnen, waardoor het verhaal op zijn kop gezet wordt. In de nieuwste aanwinst van Ballon Media is dit helemaal het geval en dat kunnen we alleen maar toejuichen. 'De tweekoppige adelaar' is een tweelingreeks over een Duitser en een Amerikaan die in se niks met elkaar te maken hebben, maar die elkaar toch onbewust kruisen door van lichaam te wisselen: nee, zotter kan het niet.

Eagle gaat over James O’Brady, wiens vader een groot zakenman is in de VS. Zijn vader zat bij het La Fayette-eskadron in de Eerste Wereldoorlog: een eskader van de Franse luchtmacht bestaande uit vooral Amerikaanse vrijwilligers. Ergens geeft hij zijn liefde voor vliegtuigen door op zijn zoon, maar het is eigenlijk dankzij zijn neef Joe dat James zich begint te interesseren voor vliegtuigen.

Aanvankelijk gaat James voor het bedrijf van zijn vader werken en reist hij naar Duitsland voor handelscontacten. Daar krijgt hij al snel problemen met de nazi’s, nadat hij een joods jongetje probeerde te redden van enkele Duitsers. Hij besluit om in het leger te gaan en de banden met het bedrijf van zijn vader te verbreken. Zijn vader blijkt een opportunist te zijn die denkt te kunnen handelen met de Duitsers, zolang het maar opbrengt.

Adler bekijkt het dan vanaf de Duitse kant, waar Hans Raeder leeft. Zijn vader stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven, maar hij vertelt iedereen dat hij heldhaftig stierf in een luchtgevecht. De jonge Hans gaat bijklussen bij de joodse dokter en zijn vrouw Sarah, om extra centjes te verdienen. Hij behaalt goede resultaten en is aanvankelijk een plichtsbewuste jongen, maar hij keert honderdtachtig graden wanneer Sarah hem op een bitsige manier afwimpelt. Na deze gebeurtenis komt de Jodenhaat naar boven en later sluit hij zich ook aan bij het Duitse leger.

De tweekoppige adelaar is een magnifieke reeks, waar Eagle grafisch net iets perfecter uitgewerkt is dan zijn Duitse tegenhanger Adler. Zo zijn de tekeningen en de inkleuring van Eagle net iets gestroomlijnder en vloeiender, maar de scenario’s moeten zeker niet voor elkaar onderdoen. De tweekoppige adelaar is geen reeks waarvan je slechts één kant van het verhaal kunt verzamelen en eigenlijk wil je ze ook gewoon allebei lezen. Het zijn twee schitterende strips.

De een is een plichtsbewuste, goeie gast en de ander een regelrechte klootzak. Plots zitten hun geesten verwisseld in elkaars lichaam. Wat zal er gebeuren? Brengen ze het om zeep voor elkaar? Helpen ze hun vaderland of net niet? Dat we met zulke vragen achterblijven, wil zeggen dat Dupuis een diamant in handen heeft. Deze strips blijven hangen in de positieve zin.

Details Strips
scenario: Wallace, Patrice Buendia
tekeningen: Julien Camp, Damien Andrieu
inkleuring: Julien Camp, Damien Andrieu
uitgeverij: Dupuis, Ballon Media