David Troch, 'Rue Des Regrets'

Mannen met een barst

'Rue Des Regrets' is het prozadebuut van David Troch (1977), de vroegere Gentse stadsdichter, die eerder al vier bundels heeft gepubliceerd. Negentien verhalen waarin hij mannen als regelrechte losers neerzet. Verhalen bevolkt door mannelijke personages die allerminst vrolijk fluitend door het leven stappen, het is zowat het handelsmerk van Troch. Op het eerst gezicht mannen met wie je niet spontaan een babbel begint, maar om die reden als personages des te aantrekkelijker zijn.

Er is de man die na de dood van zijn vrouw vrijwel meteen een escorte belt: 'Nooit eens een verzetje, zoiets vreet aan een man. Ook een man van eind zestig blijft te allen tijde een man. Het lijkt me niet meer dan normaal dat ik de verspeelde tijd zo vlug mogelijk wilde inhalen.' Vlot verteld, maar met helaas een te voorspelbaar einde.

In 'Tandenborstel' figureert een zekere Didier in een ochtendlijke scène met een liefje van één nacht. Onder het mom dat hij dringend naar zijn baas heen moet, kiest hij het hazenpad. Een verhaal met een verrassende pointe, zoals het hoort.

Zoals een knoop ontbreekt aan zijn jas, ontbreekt er een vrouw in het leven van het personage in 'Knoop'. De man in kwestie is duidelijk uit op een date en wacht haar op in een café waar hij nooit eerder kwam. En wat raad je? Ook deze ontmoeting loopt alweer mis.

Even bizar is 'Wachtkamer', het openingsverhaal. Dit keer situeert Troch zijn story in de wachtkamer van een huisarts. Een wachtende man observeert er patiënten, maar zelf stapt hij nooit binnen tot de arts hem roept. Blijkt dat Clementine, zijn vrouw, aan de gevolgen van kanker is overleden: 'Boven het kalende hoofd van dokter Dujardin hangt een affiche over stoppen met roken. Die is nieuw. Clementine had nooit een sigaret opgestoken, of een sigaar, of een pij. Toch had ze gratis en voor niets kanker, uitzaaiingen, chemotherapie, de godganse rotzooi gekregen.'

Sterk uit de hoek komt de auteur in 'Interessante lectuur'. Een man op de trein waagt het een gesprek aan te knopen met een vrouw die een stapel doodsbrieven aan het doornemen is. Een vrij absurd gegeven in een lezenswaardig verhaal naar de lezer gebracht.

David Troch heeft in  'Rue Des Regrets' een behoorlijk aantal aantrekkelijke, weliswaar van wisselende kwaliteit, verhalen bij elkaar geharkt. Het is nu zeer de vraag of hij de ingeslagen weg van proza-auteur verder wil bewandelen.

Details Fictie
Uitgeverij: Vrijdag
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
157