David Prudhomme & Pascal Rabaté, 'Leve de branding!'

Leve de zomer!

De zomer komt, zoveel is zeker. Er valt niet aan te ontsnappen. Zon, zee, strand! Wie kan daar nee tegen zeggen? De kust: gedurende twee maanden het paradijs op aarde.

Het enige wat je moet doen, is de auto nemen – de file trotseren – of de trein – vertraagd, te warm, te druk, te veel zweetgeur.

Wie houdt er niet van de zomer?

Oftewel: de dingen zijn niet zoals ze lijken. Het paradijs is mooi wanneer er onder de palmboom alleen plaats is voor jou. Het parelwitte zand niet onderbroken wordt door andere lijven. Het paradijs delen annuleert de magie.

Doch, zo is het leven. Net als de zomer een zekerheid is, is de andere mens dat ook. Het strand is er niet voor jou alleen. We kunnen daarover klagen en blijven dromen van wat niet bestaat. Of we kunnen kijken, genieten, lachen met en ons ergeren aan die andere vakantiegangers.

De te kleine zwembroekjes, de hangbuiken, de T-shirts ingebrand in rode lijven, de bruingerimpelde zonnebankers, de zandkastelen – hoogtepunt der amateurkunsten. Luisteren naar gesprekken. Horen hoe kindjes geen ijsje krijgen, hoe een wielertoerist zweert bij macrobiotische voeding – en aan de kust dus amper eten kan. Hoe een wijze oude man filosofeert over de lokale couleur locale, om zichzelf bloot te geven als niet meer dan dat: plaatselijk amusement.

Aan de kust vind je iedereen. Voor David Prudhomme en Pascal Rabaté is dat niets minder dan een godsgeschenk. Wie hun vorige strips las, weet dat beide heren een fascinatie hebben voor de gewone mens. Het kleine verhaal, het normale leven. Als geen ander beschrijven ze de mens in hun allercharmantste eigenheid. Nooit spectaculair, altijd herkenbaar, amusant en, zonder meer, tragisch.

‘Leve de branding!’, deze strip, hun recentste, is hun beste. In vergelijking met hun ander werk, laten ze het verhaal los. Geen centrale intrige, geen hoofdpersonage. Gewoon mensen kijken. De auteurs springen van de ene naar de andere, luisteren even hier om dan ginder te gaan kijken. Ze tonen de mens in zijn allerminst magische schoonheid. De buiken, de foute zwemkostuums, de nergens perfecte lichamen: alles is aanwezig. Alles wordt in de kleurrijkste lijnen op papier gezet – genadeloos eerlijk en mooi. Het ziet er simpelweg geweldig uit. De mensen centraal tegen de felblauwe lucht, op overvolle stranden. Je blijft kijken, lezen, luisteren.

Elk detail telt: De houding van de stiekeme voyeur, het hilarisch houterige gesprek van de playboy en zijn prooi. De makers nemen hun tijd om alles te laten zien. Hanteren een ritme dat even gezapig is als het leven op vakantie. Traag, met tijd om te observeren.

‘Leve de branding!’ leert je kijken, zien, horen en luisteren. Het fascineert, is een verslaving, een meesterwerkje. Zonder grote woorden vat het de essentie - hoe alles, simpelweg, hilarisch normaal is.

Details Strips
David Prudhomme & Pascal Rabaté, 'Leve de branding!'
Scenario & Tekeningen: David Prudhomme, Pascal Rabaté
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
120