Darko Macan & Igor Kordey, 'Marshal Bass 1: Black & white'

River Bass 007

Arizona, 1875. Een bende zwarten onder leiding van de blanke Milord terroriseert de staat, en het is niet makkelijk om hen in te rekenen. Tegelijk hangt een of andere River Bass aan een boom. Hij is een vrijgelaten slaaf en oud-soldaat, intussen zelfs boer en vader des huizes. Hij bleek toch niet de schuldige te zijn die de sheriff zocht, dus werd hij nog net op tijd van de strop gehaald. Sterker nog: hij krijgt een voorstel voorgeschoteld om als adjunct te gaan werken bij de ordehandhaving.

Zo wordt hij de eerste Afro-Amerikaan van de US Marshal Service en gaat hij al meteen undercover. Onder het pseudoniem van Bill Derby probeert hij te infiltreren in Milords bende om hen zo te ontmaskeren. Als zwarte heeft hij meer kans om in deze kliek te geraken, omdat racisme in die tijd nog erg heerste in de VS en de zwarten vooral met zwarten omgingen. Moderne westerns leren ons dat het weleens grondig mis kan lopen en dat is een understatement in de eerste van Marshal Bass. Schurken zijn altijd op hun hoede en hebben snel iets in de smiezen.

Marshal Bass is voor de verandering eens niet Franco-Belgisch, maar wel van Kroatische makelij. Igor Kordey en Darko Macan, beide vooral comicartiesten, wagen zich nu op de westernstrip. Ze brengen de rauwheid en schofterigheid perfect over in dit verhaal, waardoor we niet eens zien dat ze weinig ervaring hebben met de ‘gewone’ strip. Deze reeks bevat alles om te slagen: er wordt op los gemoord, geweld wordt er voor de lol gebruikt, het racisme jegens de zwarten leeft er nog sterk … kortom: het debuut van Marshal Bass is vast en zeker niet slecht en we kijken uit naar de volgende opdracht van River Bass. Of zijn vrouw het leuk zal vinden, weten we niet. Zij is er alvast niet van gediend dat manlief achter de schurken zit.

Details Strips
tekenaar: Igor Kordey
scenario: Darko Macan
uitgeverij: Silvester
Jaar:
2018