Dany & Denis Lapière, ‘Vluchtige ontmoetingen’

De jager en zijn prooi(?)

Paul Berthier, fotograaf, wil een einde maken aan zijn leven. Hij neemt een pistool, gaat naar de woeste zee, maar een alarmpistool behoedt hem van zijn wanhoopsdaad. Hij redt de vrouw die het alarmpistool afschoot et voilà; het verhaal kan starten. Haar naam is Kristen en ze werkt bij uitgeverij Hocq. Meteen raakt ze gefascineerd door de tientallen foto’s van naakte vrouwen die Paul heeft opgehangen. Bij elke vrouw heeft Paul wel iets te vertellen, iets over… vluchtige ontmoetingen, hoewel Kristen het eerder ‘veroveringen’ vindt van een volbloed casanova.

Dat Daniel Henrotin, alias Dany, het vrouwelijke lichaam fantastisch kan tekenen, weten we al langer. Dat bewees hij onder andere in Rooie Oortjes. Voor de rest kan hij ook heel wat adelbrieven voorleggen door onder andere ‘Een avontuur zonder helden’, ‘Roze Bottel’ en ‘Bernard Prince’. Qua scenario bleven we in het begin een beetje op onze honger zitten. Toegegeven, de anekdotes over Pauls veroveringen waren interessant en amusant, maar het leek langdradig te worden… inderdaad: leek. Net op het moment dat we dachten dat dit boek gewoon een plaatjesboek vol vrouwelijk schoon zou zijn, tovert Denis Lapière een konijn uit zijn hoed. En laat dat nu een van de kwaliteiten zijn die een topscenarist nodig heeft. Iedere anekdote balanceert tussen het vrouwvriendelijke en het grensoverschrijdende, maar vooral op een respectvolle manier gebracht.

Ook de thematiek is een gedurfde: met de #metoo-beweging en de politieke correctheid die we nu moeten doorvoeren kan een tekening snel provocerend zijn. Gedurfd maar geslaagd, wat ons betreft. Dany slaagt erin om zijn tekeningen artistiek en respectvol te houden, Lapière zorgt voor een flinterdunne verhaallijn die ons doet nadenken; wie is hier de ‘jager’ en wie de ‘prooi’?  De collectie ‘vrije vlucht’ van uitgeverij Dupuis heeft ons nog maar zelden in de steek gelaten en ook nu bewijst de strip dat hij zijn plaats onder dit label verdient.

 

Details Strips
scenario: Denis Lapière
tekeningen: Dany
uitgeverij: Ballon Media, Vrije Vlucht/Dupuis
Jaar:
2020