Dan Jones, 'De tempeliers. De opkomst en ondergang van de tempelridders'

Een kruis erover

De laatste jaren merken we een flink vernieuwde aandacht voor geschiedkundige non-fictie in onze contreien. David Van Reybrouck zwengelde met zijn niet alleen door ons de hemel ingeprezen 'Congo. Een geschiedenis' de interesse aan. Het leverde hem zelfs de AKO Literatuurprijs op. Ook Marc Schaevers wist in 2015 met de Gouden Boekenuil een hoofdvogel af te schieten met zijn 'Orgelman'. Ook Johan Op De Beeck en Bart Van Loo weten hoe langer hoe meer lezersharten te veroveren met hun non-fictiewerk. Deze toenemende populariteit vertaalde zich begin dit jaar in heuglijk nieuws: de BookSpot literatuurprijs krijgt er nu ook een evenwaardige non-fictievariant bij. Het gaat de verhalende non-fictie met andere woorden voor de wind.

In onze contreien mag dit nog verwonderlijk te noemen zijn, maar in het buitenland kijkt men hier niet vreemd van op. Zo zijn Max Hastings en Anthony Beevor bekende namen. Waar beide heren het voornamelijk hebben over de Tweede Wereldoorlog en andere grote conflicten uit de twintigste eeuw, neemt Dan Jones ons wat verder terug in de geschiedenis.

Jones, die al bekendheid geniet door zijn boek 'The Plantagenets', neemt ons nu mee naar de wereld van de tempeliers. Hij schuwt hierbij de niet geschiedkundig te verantwoorden details. Verwacht je dus niet aan een overdaad aan legendarische verhalen over ketterij en duivelsverering, maar aan een genuanceerd verhaal over een ridderorde die te succesvol werd naar de zin van velen.

Jones, naast schrijver ook historicus, journalist en televisiepresentator, gaf zijn nieuwe boek de titel ‘De Tempeliers. De opkomst en ondergang van de tempelridders’ mee. In werkelijkheid is zijn boek evenwel niet in twee, maar in vier delen onderverdeeld. In het deel ‘Pelgrims’ toont Jones ons het ontstaan van de nieuwe geestelijk orde in het Heilig Land en hoe de nieuwe orde meteen steun krijgt vanuit het thuisland Frankrijk. In het tweede deel ‘Soldaten’ vertelt Jones hoe de geestelijken erg snel vervellen tot ridders, die een cruciale rol zouden gaan spelen voor de verdediging van het christelijke  geloof in de kruisvaardersstaat. Een derde deel (‘Bankiers’) bewijst hoe de ridderorde steeds meer aan rijkdom en bijhorende macht wint, zodat het wantrouwen en de jaloezie de kop op steekt. Eén en ander resulteert in hun val, zoals beschreven wordt in het vierde en laatste deel (‘Ketters’).

‘De Tempeliers. De opkomst en ondergang van de tempelridders’ is een in geschiedkundig opzicht grondig onderbouwd werk, wat zich onder meer vertaalt in een uitgebreide lijst noten en een lange bibliografie. Toch is het boek nergens zwaar op de hand. Jones heeft een goede pen en weet het verhaal in behapbare brokken aan zijn publiek te serveren. Toch is het belangrijk om je hoofd erbij te houden, want als lezer heb je misschien slechts een beperkte basiskennis over dit onderwerp. Je hoofd gaat al snel tollen van de snelle opeenvolging van allianties, bevelhebbers en veldslagen.

Als je er echter in slaagt om je ten volle te blijven concentreren, zul je merken dat dit stukje geschiedenis één van de meest fascinerende en cruciale in de Europese historiek is én dat je basiskennis flink is bijgeschaafd. Verplichte kost, dus!

 

Details Non-fictie
Originele titel:
The Templars
Auteur: Dan Jones
Uitgeverij: Omniboek
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
493