Cyril Pedrosa, 'Eenzame harten'

Nieuw meesterwerk?

Cyril Pedrosa is niet zomaar een tekenaar, maar een echte verhalenverteller. Bijna alles wat de man gemaakt heeft, is uitgegroeid tot een klassieker. In onze ogen althans. Vandaar onze immense opwinding bij het zien van 'Eenzame harten'. Zou Pedrosa na het geweldige 'Drie schimmen', het fantastische 'Portugal' en het hoogst fascinerende 'Vier jaargetijden' een nieuw meesterwerk afleveren?

Niet helemaal. En dat is eigenlijk omdat 'Eenzame harten' niet echt nieuw is. Pedrosa maakte de strip al in 2006, maar deze wordt nu pas in het Nederlands uitgegeven. In 'Eenzame harten' staat Paul centraal. Hij leeft, maar daarmee is alles gezegd. De kost verdienen doet hij in het bedrijf dat zijn vader oprichtte. Die laatste bepaalt vanuit zijn graf zo nog steeds het leven van zijn zoon. Gelukkig is Paul niet. Hij droomt van meer, van een ander hoofdstuk met een meisje aan zijn zijde dat hem in realiteit amper ziet staan. Hij besluit zijn leven een nieuwe wending te geven door zich in te schrijven bij het relatiebureau 'Eenzame harten'. Samen met een hoop andere vrijgezellen vertrekt hij op cruise, op zoek naar de vrouw van zijn leven. Noch zijn moeder, noch zijn vrienden weten waar hij heen is. 

Ook in 'Eenzame harten' zie je waar Pedrosa's interesses liggen. Hij schetst gewone mensen op een treffende manier en focust op hun twijfels, angsten en zorgen. Pedrosa volgt Paul en laat hem de wereld ontdekken. Zijn plek vinden op de boot, zijn draai vinden in het leven. Pedrosa observeert en creëert. Hij tekent met een ontzettende zwier de belevenissen van zijn hoofdpersonage: van de chaotische feestjes tot de arrogante patsers en de sexy, maar toch alledaagse vrouwen. Pedrosa toont je een mens die in zijn absurde eenzaamheid bijzonder grappig is. 

'Eenzame harten' is niet het ultieme meesterwerk van Pedrosa. Het mist de persoonlijke overtuiging van 'Portugal', de intensiteit van 'Vier jaargetijden' en de magie van 'Drie schimmen'. Toch is 'Eenzame harten' een doorleefd verhaal, overtuigend op papier gezet. Innemend, ontroerend en simpelweg goed.

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Cyril Pedrosa
Inkleuring: Walter
Uitgeverij: Vrije Vlucht/Dupuis
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
56