Cosey, 'Calypso'

Alle kleur achterwege

De Zwitser Bernard Cosendai, beter bekend onder zijn pseudoniem Cosey, werd onlangs uitgebreid gefêteerd op het stripfestival van Angoulême, het belangrijkste van Europa. Als laureaat van de Grand Prix kreeg hij een tentoonstelling aan zich gewijd. Het leeuwendeel van de honderd originelen die daar omhoog hingen, kwam uit zijn iconische reeks ‘Jonathan’, de meerderheid van de rest uit zijn one-shots voor de reeks Vrije Vlucht, waaronder het bejubelde tweeluik ‘Op zoek naar Peter Pan’. Toch was er makkelijk een lijn te trekken door zijn oeuvre: indrukwekkende landschappen, getroebleerde hoofdpersonages, inventieve plaatindelingen, prachtige pasteltinten, meditatieve verhaallijnen.

We herinneren ons een interview met Cosey waarin zowel de journalist als de stripmaker er zich over verbaasden dat hij geen navolging had gekregen. Ironisch dus dat Cosey nu in de herfst van zijn carrière zijn eigen stijl wat loslaat en zo in het vaarwater komt van een van zijn grote voorbeelden, de Italiaanse grootmeester Hugo Pratt. Voor ‘Calypso’ laat Cosey namelijk alle kleur achterwege. Caravans voor een bos bij valavond zijn niet meer dan enkele verlichte vensters, een donkere jas gaat op in het interieur van een wagen, de mijnwerker wordt één met zijn omgeving.

Nog een relatieve nieuwigheid: het idee voor dit album werd aangedragen door Cosey’s oude vriend François Mattille. Gus en Pepe zijn mijnwerkers die tunnels graven in Zwitserland. Hoongelach is Gus’ deel wanneer hij beweert dat hij ooit het liefje was van Georgia Gould, het sekssymbool uit de cultfilm ‘Calypso’. Maar Georgia heet eigenlijk Georgette Schwitzgebel en verblijft nu in de ontwenningskliniek Edelweiss. Haar dokter Beat Niederhauser blijkt zich ‘ontfermd’ te hebben over haar fortuin. Zal de oude liefde terug opspelen? Krijgen Gus en Pepe Georgia verlost uit Edelweiss? Ziet de gevierde actrice haar geliefde New York nog terug?

Dat het antwoord op een van die drie vragen ‘nee’ was, verbaasde ons lichtelijk. Verder zagen we echter alle plotwendingen van enkele bladzijden afstand aankomen. Toch verdient ‘Calypso’ een herlezing: de eerste keer om het verhaaltje, de tweede keer om je te realiseren wat de 67-jarige Cosey hier grafisch gepresteerd heeft. 

Details Strips
Auteur: Cosey
Uitgeverij: Blloan
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
104