Corentin Rouge & Louise Garcia, 'Rio 4: Ieder voor zich'

Een apocalyptisch slot.

Het eerste beeld dat het woord Rio voor de meesten onder ons oproept, is het wonderlijke carnaval. Voor de stripliefhebbers zal Rio voortaan doen denken aan de stripreeks van tekenaar-inkleurder-scenarist Corentin Rouge en medescenariste Louise Garcia. Zo’n impact maken ze met hun korte, vier albums tellende serie over de lotgevallen van Rubeus, weeskind uit de favela’s.

Het is goed om bij dit vierde deel, ‘Ieder voor zich’, nog eens de vorige delen te herlezen. Dat mag echter geen probleem zijn, want zelfs bij een tweede lezing blijven deze avonturen van Rubeus overeind. Het is een indrukwekkende schets van een weeskind, dat uit de arme en gewelddadige favela’s weet te ontsnappen dankzij de adoptie door rijke Amerikanen. Het noodlot zorgt er toch voor dat Rubeus er weer wordt ingetrokken. In dit vierde deel komen alle vorige verhaallijnen samen tot een apocalyptische ontknoping.

Je kan deze Rio-reeks moeilijk als een realistische vertelling over de arme wijken van de hoofdstad van Brazilië bestempelen, daarvoor wordt het soms te zwart-wit voorgesteld en primeert de actie op de lokale achtergrond. Het blijft echter verontrustend dat wat je als cliché zou voorstellen, natuurlijk ook echt gebeurd is, zoals de moord op de straatkinderen door politie in burger, of de corruptie bij zowel regering als ngo’s. Samen met de lokale Garcia, weet Rouge met die feiten een spannend verhaal te brengen dat je meesleurt in deze avonturen vol passie en geweld.

In dit vierde deel zal Rubeus, die intussen de leider is geworden over zowat de hele achterbuurt, als een moderne Icarus, nog eenmaal schitteren om dan ten onder te gaan, niet door de Goden uit te dagen, maar door de Braziliaanse regering een hak te zetten door een utopische regering op te zetten in de favela’s, zelfs met een eigen munteenheid. De inval van het leger levert spectaculaire actie op, en dan moet het ergste nog komen. Maar de makers zorgen er ook voor dat er nog steeds aandacht is voor de interactie tussen de vrienden en vijanden van Rubeus.

Het is juist deze aandacht voor de kleurrijke personages die deze serie zo sterk maakt. Karakters, niet zwart-wit, maar met hun goede en slechte kanten, die je doen uitkijken naar hun wedervaren. Het helpt natuurlijk ook dat Corentin zichzelf overtreft met deze realistische tekeningen die op meesterlijke wijze zowel het warme als het vuile van de favela’s en hun bewoners oproepen. Een veelbelovend talent, dat al werd gevraagd voor de serie Commanche en voor een deel uit de serie XIII-mystery, komt hier tot volle bloei, met tot in de puntjes verzorgde, maar vooral sfeervolle platen. Als je weet dat hij nog maar 36 jaar is, dan wachten er ons nog ongetwijfeld vele prachtige avonturen.

Weliswaar niet meer over Rubeus en Rio, maar er zijn ongetwijfeld nog tal van plekken in de wereld die de talentvolle Corentin kan gebruiken om er indrukwekkende verhalen over te verstripppen. We wachten nu al met ongeduld op zijn nieuw werk.

Details Strips
Scenario & Tekeningen & Inkleuring: Corentin Rouge
Scenario: Louise Garcia
Uitgeverij: Glénat
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
80