Corbeyran & Espé, 'Châteaux Bordeaux 3: De amateur'

Heerlijke familiekroniek

‘De meesters van de gerst’ deden het al voor het bier en ‘Flor de luna’ doet het nu voor de sigaar: deze familie-epossen zetten elk één bepaald product in de schijnwerper. Sinds 2011 bestaat er echter ook een soortgelijke reeks voor de wijn. In ‘Châteux Bordeaux’ vertellen scenarist Corbeyran en tekenaar Espé het verhaal van de familie Baudricourt. Na de mysterieuze dood van vader Baudricourt erven de drie kinderen het wijndomein van de familie, in het hart van de Médoc. De twee broers hebben geen grote plannen met het domein, maar hun zus, de ravissante Alexandra, beschouwt dit als een uitgelezen kans om haar leven weer op te bouwen. Dat dit niet van een leien dakje zou lopen was toen al duidelijk.

Het derde deel van de reeks kreeg de titel ‘De amateur’ en neemt de draad op waar het vorige album, ‘De oenoloog’, eindigde. Een saboteur heeft benzine in de wijnvaten gegooid, waardoor de hele oogst van het domein Chêne Courbe verloren is gegaan. Een zoveelste tegenslag voor Alexandra, die helemaal de moed laat zakken wanneer het voltallige personeel zijn ontslag aanbiedt. Gelukkig zijn er nog de door haar vader geschreven memoires, die Alexandra leren dat het leven op een wijndomein nooit over rozen gaat. Wanneer ook broer Charles een uiterste inspanning levert ziet de toekomst er voor Alexandra weer iets rooskleuriger uit.

Tussendoor maakt Alexandra kennis met Logan Norton, een Amerikaanse wijnkenner en fotograaf, die foto’s wil nemen van het domein. Wanneer Norton zijn geheugenkaart op het domein vergeet, ontdekt Alexandra echter dat Norton wel eens heel andere bedoelingen zou kunnen hebben met het nalatenschap van de familie Baudricourt. Dit verhaal wordt tijdens dit album volledig afgehandeld, maar een bekentenis van Jeanne zet de intrige van het volgende album reeds in de steigers.

‘Châteaux Bordeaux’ is een erg intrigerende stripreeks, waarin heel wat verschillende verhaallijnen naadloos met elkaar verbonden worden. Ook in ‘De amateur’ toont Corbeyran weer zijn meesterschap op dit gebied. De sabotagedaden, de steeds weer opspelende financiële problemen, de familiegeschiedenis en de rol van de mysterieuze fotograaf: dit alles wordt probleemloos tot een vlot verteerbaar geheel geboetseerd door scenarist Corbeyran. Ondertussen heeft hij zelfs nog tijd over om al de verschillende personages op karakterieel gebied sterk uit te werken. Dat is uiteraard zo voor hoofdpersonage Alexandra, maar ook haar broers en de venijnige schoonzus Claire worden sterk neergezet.

Het is niet enkel Corbeyran die van deze stripreeks een succes maakt. Ook tekenaar Espé is in deze reeks erg sterk op dreef. Hij weet zijn personages veel expressie mee te geven en slaagt er ook in de wijndomeinen uitermate sterk weer te geven. Als we daar het prachtige kleurenpalet bijvoegen, weten we dat we met een onvervalste topreeks te maken hebben.

‘De amateur’ is met andere woorden een erg waardig album in de stripreeks ‘Châteaux Bordeaux’. Fans die weten dat het vierde deel van de reeks in de loop van november verschijnt en dat er in Frankrijk al een vijfde album gepubliceerd is, kunnen alvast likkebaardend beginnen uitkijken naar meer.

Details Strips
Originele titel:
'Châteaux Bordeaux 3. L'amateur'
Scenarist: Corbeyran
Tekenaar: Espé
Uitgeverij: Medusa
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
56