Christophe Cazenove & Jytéry, 'Diep in de zee 4'

Weetjes bij de vleet

De zee is diep, mysterieus en zit vol ontdekkingen en verrassingen. Denk maar aan de honderden nieuwe diersoorten die wetenschappers blootlegden na de tsunami in 2004. Jaarlijks worden er nog heel wat nieuwe zeedieren ontdekt en dat lijkt niet te stoppen. Ook nu houdt het gewoon niet op: in meer dan tachtig procent van de gevallen verkleint onze blinde vlek over het maritieme leven en die pluim mag scenarist Christophe Cazenove volledig op zijn hoed spelden.

Hij documenteert zich steeds heel goed voor hij aan het scenario van een gag begint en dat zie je aan de kwaliteit van het verhaal. Zo strookt het merendeel van de grappen met de maritieme biologie of staat er een correctie bij wanneer het verhaal afwijkt van de realiteit.

De tekeningen van Jytéry zijn dynamisch, veelzeggend en erg levendig ingekleurd. Zowel de jeugd als de volwassen lezer zou zich hierin kunnen vinden, al was het maar voor de weetjes op zich. 'Diep in de zee' is zowel leerrijk als ontspannend en we voelden geregeld de neiging om uit te pakken met een wist-je-datje op café. Wist je bijvoorbeeld dat orka’s met dialecten communiceren of dat een zeester zich volledig kan regenereren? Aha, zie je wel!  Dit is een heerlijke reeks die we met veel plezier lazen.

Details Strips
tekeningen: Jytéry
Scenario: Christophe Cazenove
uitgeverij: Ballon Media