Christian Durieux & Jean-Pierre Gibrat, ‘Eerlijke lui 4’

Zomerlectuur

Jean-Pierre Gibrat en de befaamde Dupuis-reeks Vrije Vlucht zijn geen onbekenden voor elkaar. Gibrat lanceerde binnen die serie geweldige verhalen als ‘Het uitstel’ en het vervolg ‘Elke raaf pikt’, twee uitstekende tweeluiken trouwens. Met ‘Eerlijke lui’ houdt Gibrat het al vier afleveringen vol. Het gaat ook bij vier blijven, want met dit laatste deel nemen we afscheid van de sympathieke vijftiger Philippe Manche.

In deel één leerden we Philippe kennen als een pechvogel buiten categorie. Job kwijt, pas gescheiden van zijn vrouw en compleet blut. Niets deed toen vermoeden dat ‘Eerlijke lui’ zou uitgroeien tot een van de betere feel good-strips van de laatste jaren. Want wat een vrije vlucht - hey, het is vrijdag voor iedereen - nam Philippe: van berooide, werkloze senior, transformeerde hij in een vrijgevochten, relaxte zelfstandige die zijn tweede jeugd had gevonden.

Philippe baat nog altijd het boekenwinkeltje van de overleden Robert uit, ergens in de streek ten zuiden van Bordeaux. En ondanks het noodlot dat toeslaat - een overstroming zorgt voor heel wat schade aan de winkel - blijft de toon lichtvoetig en ongegeneerd vrolijk. Daar zorgt ook Philippes moeder voor, die nog altijd achter de lokale burgemeester jaagt.

Maar centraal staat de familiesaga van metselaar Ducoussu. In deel drie werd al een tipje van de sluier opgelicht, maar nu krijgen we het hele verhaal voorgeschoteld. Er worden plannen gesmeed om de exotische bestemmingen van opa Ducoussu te bezoeken. En Philippe, die wil maar al te graag zijn dromen waar maken. Ontdek vooral zelf of hij daarin slaagt.

In deze afsluiter duiken ook andere vertrouwde personages nog eens op, zoals Camille, het ex-liefje van Philippe. Het lijkt alsof de tandem Gibrat-Durieux iedereen nog een klein moment de gloire gunt. Het is tekenend voor de warme die deze strip uitstraalt.

Hulde trouwens aan tekenaar Christian Durieux, want hij bracht dit laatste deel eigenhandig tot een goed einde. Niet dat Gibrat geen zin meer had, maar de man heeft het zo druk dat hij zijn kindje toevertrouwd heeft aan de Belgische tekenaar. Dat dat geen seconde opvalt, is een dikke pluim op Durieux’ hoed.

Nog nooit maakte het Dupuis-concept Vrije Vlucht zo hard zijn naam waar. Perfecte zomerlectuur.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Christian Durieux
Uitgeverij: Vrije Vlucht/Dupuis
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
64