Chris Regnault & Dobbs, ‘Collectie H.G. Wells- De onzichtbare man 1’

Onzichtbaar goud

De H.G. Wells-collectie van uitgeverij Glénat is prachtig. Denk maar aan het tweeluik van 'De oorlog der werelden' en 'De tijdmachine'. Nu krijgen we een derde klassieker voorgeschoteld, dit keer die van 'De onzichtbare man'. Het is een tweeluik, waarvan het vervolg in het komende kwartaal zal verschijnen. Herbert George Wells is een schitterend schrijver en zijn verhalen werden al vaak gebruikt in de film- en stripwereld. Zo bracht dezelfde uitgeverij onlangs nog een integrale uit van 'De onzichtbare man', getekend door Milo Manara in een eerder erotisch genre. Scenarist Dobbs en tekenaar Chris Regnault gooien het over een andere boeg met een knap getekende, spannende sciencefictionadaptatie die dichter bij het originele verhaal aanleunt.

Een vreemde man arriveert in Iping bij het hotel ‘The Lions Head Inn Tavern’ waar mevrouw Hall de plak zwaait. De man ziet er inderdaad vreemd uit, want hij is totaal ingepakt met een zwachtel en hij draagt een gekke bril. De lokale bevolking bekijkt hem raar en roddels verspreiden zich als een lopend vuurtje. Zo zou hij een bommenmakende anarchist zijn, een seriemoordenaar enzovoort. Wat ze niet weten, is dat de man gewoon onzichtbaar is en zich daarom inpakt. Hij maakt na een tijdje zelfs misbruik van zijn ‘gave’, wat regelmatig voor komische taferelen zorgt. Het album zelf mag dan allesbehalve dolkomisch zijn, de spanning krijgt hierdoor wel een luchtige toets. Het volk ontdekt dat hij onzichtbaar is, dus zoekt hij zijn toevlucht buiten het dorpje. Hij ontmoet er Marvel, een landloper die hem even zal bijstaan.

Deze collectie, met Dobbs als vaste schrijver en telkens een andere tekenaar, kunnen we blijven ophemelen. De scenarist zorgt ervoor dat hij Wells’ literaire meesterwerken op een respectvolle, betrouwbare wijze omzet in stripvorm. Tekenaar Regnault zorgt er op zijn beurt voor dat het album een zekere dynamiek krijgt in een semirealistisch jasje. Overbodige zinnen vinden we hier niet, net zomin als nevenplotten. 'De onzichtbare man' is een schoolvoorbeeld van hoe een spannende sciencefictionstrip moet zijn: rechttoe rechtaan.

Details Strips
scenario: Dobbs
Tekenaar: Chris Regnault
uitgeverij: Glénat, Ballon Media
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
56