Chris de Stoop, 'Wanneer het water breekt'

Tussen twee werelden

De koude oorlog bleef in de tweede helft van de 20ste eeuw vooral koud in Europa, de V.S. en Rusland. Buiten die zone transformeerde de ideologische strijd zich in fysieke, slopende oorlogen. Vietnam bevond zich pal op de scheidingslijn tussen kapitalisme (Zuid-Vietnam) en communisme (Noord-Vietnam). Een conflict volgde. Waar hout wordt gehakt, vallen spaanders en de spaanders waren in dit geval de Vietnamese bevolking.

In 'Wanneer het water breekt' focust de Stoop zich op de verhalen van bootvluchtelingen die Vietnam verlieten in 1981. Zes jaar nadat de oorlog was 'beëindigd'. Hung is een soldaat van het Zuid-Vietnamese leger en komt terecht in een heropvoedingskamp. In een wereld waar koffiedrinken gezien werd als 'een verderfelijke kapitalistische praktijk', beseft hij dat er weinig ruimte is om zijn kinderen een degelijke opvoeding te verschaffen. Hij neemt de vlucht - samen met tientallen lotgenoten - in een boot die midden in de oceaan motorpech krijgt. Wat volgt is een overlevingsstrijd, tot ze opgepikt worden door het Belgische schip E.R. Brugge.

De Stoop laat verschillende getuigen aan het woord, waardoor je als lezer een helikopterbeeld verkrijgt van wat er zich afspeelde op de boot. Zo groeit een detail als een gestolen citroen uit tot een brandpunt van een feit dat de 'dief' levenslang achtervolgt. Waar mensen gezamenlijk in een crisis verzeilen worden banden gesmeed voor het leven, zo blijkt.

Na de redding waaieren de vluchtelingen uit: sommigen komen terecht in de V.S., een minderheid keert terug naar Vietnam. Hung reist naar Wichelen, om daar als klusjesman in dienst te treden bij de lokale pastoor. Na verloop van tijd komt zijn dochter Quven hem achterna, die zich snel ontpopt als een ambitieuze vrouw. Een goeddraaiend restaurant wordt uitgebouwd, maar heimwee blijft aanwezig in haar leven. Ze trekt naar Vietnam. Terug in België aangekomen merkt ze dat haar oude, succesvolle leven niet meer aanspreekt. De lokroep van het thuisland is te sterk. Geen Porsche Cayenne kan daar tegenop.

'Wanneer het water breekt' is een boek waarin de Stoop zo weinig mogelijk intervenieert in het verhaal. In een nuchtere, sobere taal tekent hij het wedervaren op van deze schipbreukelingen die toevallig in het verkeerde land op het verkeerde moment woonden. Klinkt dat bekend?

 

Details Non-fictie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
283