Charel Cambré & Marc Legendre, 'Robbedoes Special 2 - Het plan van Wiebeling'

Het neusje van de (wilde) zalm

Heerlijk. Ieder jaar verschijnt er wel minstens één Robbedoes door ‘…‘ album, waar de tekenaar zijn interpretatie geeft aan de creatie van Rob-Vel, die pas écht bekend werd onder Jijé en Franquin. Cambré en Legendre horen officieel gezien niet in dit rijtje thuis, maar eigenlijk ook weer wel. De albums behoren niet tot de Robbedoes door… reeks, maar met een eigen twist zorgen ze er toch voor dat Robbedoes terug onder het Nederlandstalige publiek gebracht wordt. De reguliere Robbedoes blijft wel verschijnen, maar vooral als integrales van de integrales van de integrales… Overdaad schaadt, dus daarmee wist Ballon Media wel raad. Een Robbedoes-special zou het zijn en ruim een halfjaar na album één ligt het tweede album al op onze schoot.

Hoewel we eerst veronderstelden dat ze volledig aparte verhalen zouden zijn, kan je toch best het eerste album lezen om beter te kunnen volgen. Het plan van Wiebeling kan je ook als losstaand beschouwen, maar dan willen we even twee dingen zeggen: de Graaf van Rommelgem heeft een intelligent ei en tegelijk wonnen Robbedoes en Kwabbernoot een popje op de kermis.

Wat dat ei en het popje betreft, kregen ze een serieuze upgrade van Cambré en Legendre. Zo vindt het ei nu ook zijn eigen weg via een zelfrijdende functie en kan het popje ondertussen ook muziek afspelen dankzij een ingebouwde radio-transistor.

Starten doen we in de Antwerpse Zoo, waarvan Cambré een adembenemende beginplaat tot stand brengt. Daar komt een mysterieus figuur binnen met een diamanten koffertje. Dat wordt gestolen door een forse man, die op zijn beurt bestolen wordt door een gorilla. Gelukkig is dat beest hitsig, want alleen op die manier kan de als dierenverzorger vermomde Wiebeling het koffertje ontvreemden. De neef van Kwabbernoot - en ex-dictator van Palombië - moet de diamanten nog smokkelen en dat brengt ons bij de argeloze Graaf van Rommelgem. In de filosofie van goed te doen voor de planeet, werkt hij samen met Wobbel en Buiswater. Zij hebben een robotvis die de andere vissen in de zee kan tellen om zo de overbevissing tegen te gaan en de zeeën te redden. Jammer genoeg blijkt Wobbel een oude bekende te zijn die minder goede bedoelingen heeft met het voorwerp.

Al met al stellen we met opgelucht gevoel dat het eerste album, ‘Happy Family’, geen one hit wonder was. Cambré en Legendre bevestigen nogmaals dat ze perfect op mekaar ingespeeld zijn met een dynamische, energieke tekenstijl en een scenario dat de puzzelstukjes naar de ontknoping toe stilaan in mekaar legt. De setting van het verhaal speelt zich af rond Kerstmis, met erg mooi versierde dorpjes en kleurrijke kerstmarktjes. Gelukkig is dit geen volbloed kerstalbum, maar het past wel perfect onder de boom.

Details Strips
scenario: Marc Legendre
tekeningen: Charel Cambré
Assistentie: Wim Swerts, Michiel Offerman, Steve Van Bael
Inkleuring: Kati Debecker
uitgeverij: Ballon Media