Carla & Vilhelm Hansen, ‘Pol 1: Pol bouwt een boot’

Waardevolle heruitgave

Pol is terug, hoera! Welja, terug… hij wordt eigenlijk in een nieuw jasje gestoken. Uitgeverij Silvester brengt de Pol-verhalen opnieuw uit, nu in hardcover en in chronologische volgorde. Oorspronkelijk heette de titel ‘Pol bouwt een schip’, maar het schip veranderde dus in een boot.

Bij het lezen van het verhaal kwam dat nostalgische gevoel terug naar boven: die strookjes waar de tekst onder staat, het eenvoudige taalgebruik, die mooie boodschap die ieder album ons wil brengen… In dit geval was het vooral de bedoeling dat de Deense auteurs Carla en Vilhelm Hansen ons leren dat samenwerken loont.

Pol vindt een rad en Pingo denkt dat het van een fiets is. Samen proberen ze een fiets te maken, maar Pelle de pelikaan weet al snel te vertellen dat het eigenlijk een roer is van de boot. Met onder andere Big, Jumbo, Ko, Admiraal en Jocko werken ze samen om een prachtige boot te maken. Dat idee gooit het auteursduo in een kindvriendelijk jasje met hier en daar klassieke slapstick en een duidelijk taalgebruik dat al op jonge leeftijd verstaanbaar is.

Naast het oorspronkelijke verhaal vinden we ook een mooi dossiertje terug, gemaakt door André Taymans. Hierin vinden we meer informatie over het oorspronkelijke album en over de auteurs, met nog enkele scans van oorspronkelijk materiaal. Dat in combinatie met de harde kaft maakt van dit album een waardevolle heruitgave van een waardevol verhaal.

Details Strips
tekenaar: Vilhelm Hansen
scenario: Carla Hansen
uitgeverij: Silvester