Cédric Simon & Eric Stalner, ‘Exile 1- Koïos’

Precisiepuzzel

Nadat we veel strips lazen over het verleden, vonden we het ook wel eens tijd om een tof, futuristisch science-fictionalbum te verslinden. 'Exile' is een verhaal van Cédric Simon, getekend door Eric Stalner. Ze brengen ons naar het jaar 2189, waar de Glory, een menselijke ruimtevloot voor een interstellaire vakantievlucht, ons in 27 dagen naar Paradise Lunella had moeten brengen. Sonntag is de kapitein en meteen ook het hoofdpersonage in het verhaal.

De vlucht liep volledig mis en het schip stortte neer op een planeet die de overlevenden Kayenn noemen. De reizigers improviseerden en bouwden meteen een stad rond het schip. We zijn ondertussen 179 jaar verder en Sonntag wordt eindelijk wakker uit zijn capsule. Samen met de bewoners wil hij de centrale computer van de Glory terug opstarten om zo snel mogelijk terug naar de aarde te gaan, maar dat blijkt niet zo makkelijk als verwacht.

Tussendoor horen we ook een of andere Koïos praten, die ons het gevoel geeft een god te zijn. Hij heeft Sonntag uitverkoren, maar waarom? Hij maakt ook kennis met Sara en haar zus Luz, maar wat maakt hen nu zo speciaal? Buiten de stad zijn er ook mensverslindende lianen in het woud, dus leeft de planeet op de een of andere manier? Genoeg stof tot nadenken in afwachting van deel twee.

Stalner en Simon hebben precisiewerk geleverd met een sterk omgezet scenario vol onverwachte wendingen en spanning. De tekeningen zijn erg gedetailleerd, met oog voor verschillende camerastandpunten en inkleuring. Zo zijn de panoramische overzichtsplaten echt de moeite om lang bij stil te staan. De tekeningen van de personages lijken dan weer vrij sterk op de personages die Stalner gebruikt in zijn andere verhalen. Zo zien we enkele figuren die ons doen denken aan de personages van zijn one shot 'De lange stilte'. Ach, dat is de identiteit van een tekenaars stijl. Het eerste album van de trilogie is een heerlijk debuut, de betere science-fictionstrip. Voor herlezing vatbaar!

Details Strips
Tekeningen: Eric Stalner
Scenario: Cédric Simon
Inkleuring: Florence Fantini
Uitgeverij: Glénat, Ballon Media