Bruno De Roover & Romano Molenaar, ‘J.Rom Force Of Gold 1: Schaduw’

Vlaamse superheld met scenario-problemen

Een aantal maanden geleden dook plots de website www.forceofgold.wpg.be op in stripkringen, met daarop de aankondiging van een nieuwe superheld. De daaropvolgende reclamecampagne deed heel erg denken aan die rond ‘Amoras’, de volwassen spin-off van ‘Suske en Wiske’, en dus was het niet moeilijk om te raden dat ook gouwe ouwe Jerommeke binnenkort opnieuw een eigen reeks zou krijgen. Opnieuw, want tussen 1962 en 1982 beleefde Jerom bijna honderd avonturen als De Gouden Stuntman. De kleine krachtpatser werd toen omgebokst tot superheld, inclusief gouden pak en vliegende motor, en bestreed het onrecht in de wereld.

‘Schaduw’ is het eerste album van ‘J.ROM Force of Gold’, een driedelige spin-off van die spin-off. Na zijn jaren bij Morotari (het gemaskerde genootschap van MOderne ROnde TAfelRIdders) heeft J.ROM, zoals hij nu genoemd wordt, zich aangesloten bij de geheime dienst FORCE. Maar een mislukte missie en tientallen onschuldige slachtoffers deden hem zijn blits pak aan de haak hangen. Vijf jaar later is Jerommeke een alcoholistische dikzak. Hij wordt uit zijn winterslaap geschud door de knappe Epifanie (nomen est omen?). Zal de verloederde superheld van weleer er in slagen zijn oude vijand nu wel te verslaan?

J.ROM voelt erg Amerikaans aan. Om te beginnen is er natuurlijk de Canadese inkleurder Joël Séguin, die eerder onder meer 'Iron Man', 'Wolverine' en 'Assassin’s Creed' van een kleurtje voorzag. Het geeft aan hoe hoog Standaard Uitgeverij de lat wilde leggen voor deze nieuwe reeks. Ook tekenaar Romano Molenaar heeft zijn superheldenstrepen ruimschoots verdiend, met werk voor DC Comics en Marvel, met voorsprong de grootste uitgeverijen in het genre. Hoewel hij hier en daar duidelijk snel heeft moeten werken en de meeste pagina’s maar uit een tekening of vijf bestaan, voelt Molenaar zich duidelijk in zijn sas tussen de ontploffingen, gevechten en crashes. Dat hij nog wat Nederlandse fans mee aan boord kan pikken dankzij zijn bijdrages aan ‘Storm’ en ‘Roodhaar’ zal Standaard allicht ook niet erg vinden, zeker aangezien ze 200 000 exemplaren van ‘Schaduw’ aan de man hopen te brengen.

Des te vreemder is het dan ook dat Bruno De Roover gevraagd werd het scenario te leveren. Het moet zijn dat hij een geweldige indruk gemaakt heeft bij Studio Vandersteen, waar hij meewerkt aan de scenario’s van de reguliere ‘Suske en Wiske’-albums. Let op, we hebben niets tegen de man en waren recent zelfs nog zeer te spreken over zijn ‘Café Cowala’. Maar bepaald origineel kan het scenario van ‘J.ROM’ niet echt genoemd worden. De gebroken superheld die uit het dal moet kruipen en zijn innerlijke demonen moet bekampen om terug de voorvechter van armen en weerlozen te worden, het is een themaatje dat al een aantal keer passeerde in de comics, en vaak op een frissere manier dan hier het geval is.

Voor de twaalf- tot zestienjarigen onder ons die ‘Suske en Wiske’ ontgroeid zijn en nog niet klaar zijn voor ‘Batman’ is ‘J.ROM’ allicht de ideale binnenkomer. Speciaal voor hen is zelfs Jeroms telegramstijl van praten behouden. Maar om ook de doorwinterde stripliefhebbers te overtuigen om de volgende delen te blijven kopen, zal de originaliteit van het scenario toch nog een pak de hoogte in mogen.

Details Strips
Scenarist: Bruno De Roover
Tekenaar: Romano Molenaar
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
56