Britta Teckentrup, 'Ssst! De tijger slaapt'

Doorsnee prentenboek

Britta Teckentrup bewees al eerder een veelzijdig auteur en illustratrice te zijn. Indruk maakte ze vooral met ‘Een boom vol herinneringen’ waarin jongere kinderen op subtiele manier met overlijden en dood geconfronteerd worden. In het vorig jaar verschenen ‘En nu mijn bad uit’ sloeg Teckentrup een geheel andere weg in: dit speelse en kleurrijke prentenboekje daagt jongere kinderen tot interactie uit. ‘Ssst! De tijger slaapt’ gaat op dat elan verder.

Het prentenboek opent met een groots beeld van de slapende tijger, verspreid over twee volledige bladzijden. Ooievaar, vos, muis, kikker en schildpad kijken vanuit de marge wat geschrokken en vooral bezorgd toe. De tijger vormt een hinderlijk obstakel, aangezien de dieren haast hebben. Enkele kleurrijke ballonnen springen meteen in het oog. Hun functie blijft vooralsnog onduidelijk, wat de nieuwsgierigheid van jongere kinderen zal prikkelen. De oplossing wordt gelukkig snel gevonden: via de ballonnen kunnen de dieren over de tijger zweven. Net zoals in ‘En nu mijn bad uit’ doet Teckentrup expliciet beroep op peuters en kleuters om die missie tot een goed einde te brengen. Kinderen moeten helpen blazen, de tijger over z’n neus en buik kietelen, een slaapliedje zingen en het boek heen en weer wiegen. Dankzij het hulpvaardige publiek bereiken de dieren bijna de overkant. Bijna, want als ooievaar aan de beurt is, gaat het toch mis… Al weet Teckentrup via een verrassende wending het geheel tot een goed einde te brengen. 

De vrij eenvoudige verhaallijn van ‘Ssst! De tijger slaapt’ wordt gaandeweg verrijkt door een interactief gegeven: kinderen worden mee verantwoordelijk voor het welslagen van de missie van de dieren. Zo weet Teckentrup de spanning knap op te bouwen naar een grootse apotheose toe. Dat slot komt overigens wat onverwachts en verdiende meer uitwerking. Teckentrup focust sterk op de uitwerking van de spannende onderneming en minder op de verbeelding van de dierenfiguren. Net zoals in eerder werk herleidt ze de verschillende dieren tot hun essentie door hen als grote, robuuste figuren neer te zetten. Het verhoogt de herkenbaarheid, maar staat tegelijkertijd de ontwikkeling van hun eigenheid in de weg. Wanneer de dieren over tijger zweven, zorgt dit wel voor een humoristisch intermezzo.

Net zoals ‘En nu mijn bad uit’ is Teckentrups nieuwste prentenboek vooral doorsnee. Beide boeken zijn natuurlijk van een geheel andere orde dan het gevoelige, serene ‘Een boom vol herinneringen’, maar van een gelauwerd auteur en illustratrice mag je toch meer verwachten.

Dit verhaal kan voorgelezen worden aan kinderen vanaf 3 jaar.

Details Fictie
Auteur/illustrator: Britta Teckentrup
Uitgeverij: Gottmer
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
32