Bouzard, ‘De avonturen van Lucky Luke naar Morris 2: Jolly Jumper antwoordt niet meer’

Respectvol onderuitgehaald

Werd Lucky Luke (een introductie is overbodig, mogen we hopen) in een vorig album nog doodeenvoudig vermoord, dan heeft de poor lonesome cowboy dit keer een echt probleem: Jolly Jumper antwoordt niet meer. Luke kan eender welk onderwerp aansnijden, de aandacht proberen te trekken of favoriete hobby’s zoals schaken, circuskunstjes en vissen bovenhalen, zijn paard blijft knorrig grazen. Het komt zelfs zo ver dat Luke zijn eigen paard beschiet. Daarmee vergeleken is de hongerstaking die Jack (of William, wie weet het verschil?) Dalton begon nadat zijn moeder ontvoerd is, maar klein bier.

Een jaar geleden verscheen ‘De moordenaar van Lucky Luke’, een hommage door Mathieu Bonhomme waarin de beroemdste stripcowboy meer diepgang kreeg en zo net heldhaftiger werd. Die scoorde blijkbaar niet alleen onder recensenten maar ook aan de toonbanken. Het tweede album in de reeks is namelijk het Nederlandse debuut van Guillaume Bouzard, die in zijn thuisland Frankrijk wel al een stevige plank volschreef en -tekende. Waar Bonhomme Luke meer de realiteit in trok, duwt Bouzard hem nog wat dieper in de pastiche. Bij hem wordt Luke “de man die het in zijn hoofd haalde om op zijn schaduw te schieten”. En dat werkt verbazingwekkend goed.

Vanaf de eerste pagina, waar een verwilderd figuur een westernstadje binnen rijdt en bij de barbier terug buiten stapt als Lucky Luke, waren wij helemaal mee met de humor van Bouzard. Luke die niet herkend wordt omdat hij eens andere kleren aantrekt, een cipier die zou kunnen zweren dat de kleurenblindheid van de Daltons hilarisch is, Joe die Luke op de meest onnozele manieren gaat vermoorden… Bouzard weet vreemd genoeg de mythe respectvol onderuit te halen, niet alleen in het verhaal, maar ook in de tekeningen. Die verwijzen ondanks Bouzards eigen stijl heel duidelijk naar de klassieke reeks, met de egale inkleuringen en het weglaten van achtergronden op de goeie momenten.

Opvallend: waar ‘De moordenaar van Lucky Luke’ afgezien van de naam van het hoofdpersonage even goed een strip uit een andere reeks had kunnen zijn en bij Dargaud verscheen, lijkt ‘Jolly Jumper antwoordt niet meer’ qua vormgeving zo weggelopen uit de oorspronkelijke reeks, die ook door Lucky Comics wordt uitgegeven. In welke jasje ze ook steken, als het niveau van deze hommage-albums zo hoog blijft, zien wij er graag nog een heel pak meer verschijnen. 

Details Strips
auteur: Bouzard
Uitgeverij: Lucky Comics
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
48