Bill Watterson, ‘Casper en Hobbes’

120 bladzijdes topkwaliteit

Wat kunnen wij nog schrijven over ‘Casper en Hobbes’ dat niet allemaal elders al eens geschreven is? Dat ze vernoemd zijn naar een zestiende eeuwse Franse theoloog en een zeventiende eeuwse Engelse filosoof? Dat ze in de tien jaar dat ze verschenen tot de populairste stripreeksen ter wereld behoorden? Of dat hun geestelijke vader Bill Watterson na de publicatiestop in 1995 een notoir stripkluizenaar werd?

Allemaal dingen die de liefhebber al lang weet, dus zullen wij hem verheugen met iets nieuws: ‘Casper en Hobbes’ wordt heruitgegeven en wel door het Nederlandse Koper Comics, de uitgeverij van tekenaar Eelco Koper. Die publiceert de strip sinds begin dit jaar in zijn maandblad Superhelden en besloot dus ook de stap naar albumuitgaven te wagen.

Dat was nodig, want de laatste Nederlandstalige albums van het vijfjarige jochie en zijn knuffeltijger, die enkel tot leven komt als het duo alleen is, dateren al weer van tien jaar geleden. Koper Comics vertaalde de gags opnieuw en, belangrijker, drukt de Sundays, de halve pagina’s die op zondag in de kranten verschenen, in kleur af. Het zorgt voor een aangename afwisseling met de dagelijkse zwart-wit strookjes. Verder is de heruitgave sober gehouden: softcover, chronologische volgorde, geen uitgebreide introducties. Dat zorgt er voor dat je voor nog geen tien euro liefst 120 bladzijdes topkwaliteit in huis haalt.

Want dat valt na al die jaren (‘Casper en Hobbes’ is ouder dan ondergetekende en dat deed even pijn, dames en heren) nog steeds op: de kwaliteit van het tekenwerk en van de humoristische scenario’s bevinden zich nog steeds op een eenzame hoogte. De ene keer is Casper de onschuld zelve, de volgende keer beraamt hij kattenkwaad met Hobbes, maar het bloed krijgt-ie gegarandeerd van onder de nagels van zijn ouders, zijn buurmeisje en zijn juffrouw gehaald. In de klas durft hij al eens niet op te letten wanneer hij in de huid kruipt van Ruimteavonturier Spiff die beland is op een onherbergzame planeet en zijn eten verandert om de haverklap in gemuteerde smurrie. Watterson zet de lijnen voor het vervolg van de serie al vanaf het prille begin uit en dat roept alleen nog maar meer bewondering op.

De afgelopen maanden lijkt de Amerikaanse stripauteur wat uit zijn zelfgekozen isolement te stappen, met zijn medewerking aan een documentaire over zichzelf, zijn deelname van één week aan een Amerikaanse strookstrip en de affiche die hij tekende voor het komende festival van Angoulême. Het ideale moment dus om zijn creatie te herontdekken. Doe er uw voordeel mee! 

Details Strips
Auteur: Bill Watterson
Uitgeverij: Koper Comics
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
120