Bette Westera & Klaas Verplancke, 'In een slootje ben ik een bootje'

Raad wat praat, in woord en beeld

‘In een slootje ben ik een bootje’ is het resultaat van de samenwerking tussen Klaas Verplancke en Bette Westera, die eerder dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs mocht ontvangen voor ‘Doodgewoon’, een selectie gedichten over de dood. Westera’s gedichten in deze uitgave zijn van een geheel andere orde. Op speelse, vaak verrassende wijze laat ze voorwerpen over zichzelf spreken, zoals in het titelgedicht:

'Slechte bui?

Ken ik niet.

Bang voor water?

Ben ik niet.

(…)

Soms kies ik het ruime sop.

Dan waai ik in het slootje

en ben opeens een bootje.'

Jongere kinderen worden uitgedaagd om het betreffende voorwerp aan de hand van enkele aanwijzingen te raden. Voor de hand liggende objecten worden betekenisvol afgewisseld met moeilijker te raden voorwerpen. Verplanckes illustraties helpen de lezer echter al een eind op weg en ook de volwassen voorlezer kan extra aanwijzingen geven. Westera integreert een keur aan alliteraties, assonanties, opsommingen en herhalingen, die net zoals het rijm de muzikaliteit van haar gedichten bepalen. Een enkele keer klinkt een vers wat stroef of wordt de cadans onderbroken omwille van het rijm.

Net zoals in eerder werk worden Verplanckes illustraties gekenmerkt door schijnbare tegenstellingen: hoewel de illustrator opteert voor robuuste, haast groteske vormen, voorziet hij de prenten via goedgekozen details van een wat naïeve verfijning. Dankzij een functioneel ingezette collagestijl worden foto’s van de te raden voorwerpen levensecht in de illustraties geïntegreerd. Humor maakt een essentieel onderdeel uit van Verplanckes creatieve verbeelding. Het maakt de prenten tot ware blikvangers, al kunnen deze illustraties niet concurreren met eerder werk, zoals ‘Reus’ (2005), ‘Nopjes’ (2005) of het bekroonde ‘Appelmoes’ (2010).

‘In een slootje ben ik een bootje’ weet jongere kinderen uit te dagen om allerhande voorwerpen te raden die in Westera’s gedichten beschreven worden. Geen vanzelfsprekende opgave, maar Klaas Verplancke geeft subtiele aanwijzingen in zijn illustraties. Hoewel woord en beeld op elkaar zijn afgestemd, hebben zowel auteur als illustrator in het verleden al beter werk afgeleverd. Hun samenwerking had dan ook een sterker boek kunnen opleveren.

Voorlezen 5+

Zelflezen: 7+

 

Details Poëzie
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Klaas Verplancke
Uitgeverij: Lannoo
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
48