Benji Davies, 'De Grotteling'

Niets is wat het lijkt te zijn

De naam van Benji Davies zal wel altijd met ‘De kleine walvis’ (2015) verbonden blijven, een internationaal gewaardeerd prentenboek over eenzaamheid, een ongewone vriendschap en afscheid nemen. Thema’s die de illustrator overigens ook in ‘Het eiland van opa’ (2016) verder exploreerde.

De voorflap van ‘De Grotteling’ maakt meteen duidelijk dat Davies nieuwe literaire paden bewandelt en op geraffineerde wijze kinderangsten tot leven wekt. Die ongerustheid wordt geprojecteerd op de Grotteling, een onbekend wezen dat ’s nachts opduikt en zich vooral in schaduwen hult. Protagoniste Ruby durft nauwelijks gaan slapen, mede de wijsjes van de orgelman uit de straat indachtig:

            “De Grotteling sluipt door de gang. Je ziet hem niet, het duurt niet lang.”

Net zoals in de vorige prentenboek valt de soepele vertaling van Edward van de Vendel op, die ditmaal voor een geslaagde vertaling op rijm zorgt. De dreigende cadans leent zich perfect om het verhaal expressief voor te lezen.

De angstaanjagende, wat mysterieuze sfeerschepping wordt treffend opgeroepen in sobere tinten blauw en grijs, sporadisch met een contrastkleur aangevuld. Schaduwen, licht en duister worden daarbij functioneel ingezet. Davies integreert meerdere invalshoeken om naar de prenten te kijken: via het geslaagde vogelperspectief, bv. op de voorpagina, weet de illustrator Ruby’s angsten treffend te verbeelden. Ruby fungeert als ontwapenende protagoniste, compleet met twee vlechtjes en een sterke mimiek, die zichzelf in slaap probeert te sussen. Ze biedt zo een herkenbaar klankbord voor jongere kinderen die eveneens bang zijn in het donker. Gaandeweg duikt de geheimzinnige Grotteling steeds vaker op. Jongere kinderen kunnen sneller dan de papieren personages zijn identiteit achterhalen, wat hen prikkelt om de ware toedracht van zijn nachtelijke acties te achterhalen. De groots aangekondigde apotheose overtuigt niet helemaal. Net zoals in eerder werk blijkt Davies een uitmuntend illustrator, maar geen groots verhalenverteller. Ook hier neemt het verhaal bruusk een bocht van 360° en snijdt geheel andere thema’s aan. De angsten van het kind zijn dan wel gesust, maar de ontknoping sluit nergens bij de zorgvuldig uitgewerkte plot aan.

Van wervelende, dynamische prenten over angstaanjagende illustraties tot verstilde beelden: steeds springt het visuele vakmanschap van Davies in het oog. De paginagrote illustraties nodigen tot kijken en herontdekken uit. Qua uitwerking van plot overtuigt Davies veel minder. Ook ‘De Grotteling’ hinkt op twee benen: de dreigende sfeerschepping en mysterie rond het ongrijpbare wezen resulteren niet in een waardige apotheose. Het verhaal neemt plotseling een fantasievolle wending die nergens vanuit de plot gemotiveerd wordt en slechts lijkt ingezet om herkenbare kinderangsten te sussen. An sich een nobel streven, maar een volledig geslaagd prentenboek levert het niet op.

 

Vanaf 5+

Details Fictie
Auteur/illustrator: Benji Davies
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
32