Benjamin Renner, 'De grote boze vos'

Dolkomisch

De grote boze vos… We denken meteen aan allerlei sprookjes, al maakt de vos dan wel plaats voor de wolf. Denk maar aan 'De wolf en de zeven geitjes', 'Roodkapje', 'De drie biggetjes' en uiteraard 'Peter en de wolf'. In onze kindertijd boezemde de wolf schrik in, zo kregen we na 'Peter en de wolf' zelfs even te maken met slapeloze nachten. De vos uit dit verhaal wil ook zo angstaanjagend zijn, om geregeld een stukje pluimvee te kunnen meenemen naar zijn hol. Jammer voor hem is hij allesbehalve imposant en krijgt hij op de boerderij keer op keer een pak voor de broek van de moederkloek, wanneer hij niet slaagt in zijn opzet. Gelukkig geven de andere dieren hem af en toe nog wat knolletjes, anders zou hij helemaal niks te eten hebben.

De wolf, die wél groot en schrikwekkend is, is de mentor van de vos en raadt hem aan om zijn plannen voor een lekker kippetje over een andere boeg te gooien. Zo moet hij een paar verse eieren stelen en de uitgekomen kuikens vetmesten, zodat hij ze uiteindelijk met veel plezier kan verorberen. De eieren steelt hij, ze komen uit en dan kan het echte werk beginnen. Enige moeilijkheid: de kuikens noemen hem mama en ze zijn ontzettend lief.

'De grote boze vos' is een schitterend modern sprookje, waarin de vos constant balanceert op de lijn tussen goed en kwaad. Dat zorgt vooral voor hilarische situaties, toffe plotwendingen en bijgevolg een erg aangename lectuur. Ook Renners waterverftekeningen zijn knap en tonen vooral niet meer dan nodig is. Overbodige details vinden we niet, de tekeningen zijn toegankelijk en dat zorgt ervoor dat deze strip lezers van elke leeftijd kan aanspreken. Renners sprookje brengt ons terug naar onze jeugd, waar we regelmatig zagen hoe Wile E. Coyote met lege handen thuiskwam na de jacht op Road Runner.

Fransman Benjamin Renner kan in de stripwereld nog niet al te veel adelbrieven voorleggen. Hij is bekender als animator en heeft zelfs een Oscarnominatie in de wacht kunnen slepen met zijn film ‘Ernest & Célestine’. Ook van 'De grote boze vos' bestaan er al animatiefilmpjes. De Franssprekenden maakten er een jaar geleden al kennis mee en eind december komt de Nederlandstalige versie uit in onze bioscopen. Met stemmen van onder andere Ruth Beeckmans, Jan Schepens en Gène Bervoets verwachten we er alvast veel van. En met deze schitterende strip in het achterhoofd, kan het niet anders dan meevallen.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Benjamin Renner
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
192