Bart Proost & Barcas, 'Alexander De Grote 3: Het raadsel van de sfinx'

Sympathiek

Dit is leuk - een strip lezen, zonder veel verwachtingen, om achteraf toe te geven dat je je best goed geamuseerd hebt. Voilà, daarmee ken je de conclusie van deze recensie: 'Alexander De Grote: Het raadsel van de sfinx' is zonder meer plezant.

Voor extra info, zie dit. Scenarist van dienst is Barcas, de tekenaar is Bart Proost. Beide heren maken een stripreeks die overduidelijk 'Asterix' als voorbeeld heeft - je weet wel, waar humor en geschiedenis elkaar ontmoeten. Ook dit speelt zich af in een welgekozen tijdperk – niet dat van de Romeinen, maar dat van Alexander De Grote. Een koning die een dikke 350 jaar voor Julius Caesar leefde, en iets meer naar het oosten. Rond Griekenland en Macedonië. Alexander is een man met ambitie. In zijn illustere carrière zou hij een immens wereldrijk bij elkaar veroveren. Voor een scenarist met een boon voor René Goscinny is een dergelijke opzet een godsgeschenk.

Barcas vertelt een verhaal waarin de feiten ondergeschikt zijn aan de humor. Kort gezegd gaat het om Alexander en zijn plotse drang om de stad Thebe te veroveren. Dat is het zowat. Het mag duidelijk zijn dat het de grappen zijn die centraal staan. Komische dingetjes op de achtergrond, korte dialoogjes. Bijdehante reacties van de personages, verdwaalde anachronismes. De hele strip zit afgeladen vol met komische slimmigheden.

En het moet gezegd: we hebben ermee gelachen. Gegrinnikt. Niet alles is even goed, sommige pagina's gaan de mist in, maar over het algemeen zijn we aangenaam verrast. Ok, Barcas is geen Goscinny, maar wie is dat wel? Barcas probeert en overtuigt voldoende.

Zo ook Proost, de tekenaar. Niet dat dit er groots uitziet, zeker niet. Je merkt onmiddellijk dat Proost niet de beste tekenaar van zijn generatie is. Het is allemaal nogal stijf, alle neuzen lijken op elkaar, het ziet er vlak uit en dezelfde grafische trucjes worden te vaak gebruikt. Maar we vergeven het allemaal. Want net als het verhaal en de grappen is het zo sympathiek.

Waarschijnlijk is exact dat de grote kracht van 'Alexander De Grote': je respecteert de ambitie van de makers, merkt dat ze ietwat boven hun niveau mikken, en net daarom waardeer je de momenten waarop het allemaal wel klikt.

Ondanks alles, een sympathieke verrassing.

(En 'Alexander De Grote', zo blijkt, is veel meer dan een strip. Er bestaat een reizende educatieve expositie ‘Alexander De Grote & de taal van het beeldverhaal’. Er worden workshops georganiseerd voor basisscholen – waarin uitgelegd wordt hoe je een strip tekent. Het zijn ambitieuze zielen, Proost en Barcas – ze zien het groots, nemen initiatief en doen de dingen bewegen. Deze strip is daarvan het ultieme bewijs. Meer info vind je hier.)

Details Strips
Scenario: Barcas
Tekenaar: Bart Proost
Uitgeverij: Strips2Go
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
48