Bart Proost & Barcas, 'Alexander de Grote 0 - De kleine Alexander'

Educatief én grappig

Wat hebben Morgan Freeman, Julius Caesar, Stan Lee en Jan Decleir met elkaar gemeen? Inderdaad, ze waren ooit jong! Ook Alexander de Grote was ooit klein. Hoewel wij in onze kindertijd dachten dat baby’s van een ooievaar kwamen, bleek Alexander van een adelaar te komen. Als het aan zijn geestelijke vader Bart Proost ligt, dan toch.

In het nulde album van Alexander de Grote komen we heel wat te weten over Alexanders jeugd en zijn ouders. Zo weten we dat hij de zoon was van Olympias en Philippos II, hoewel Alexander pochte dat hij de zoon van Zeus was. Philippos was een alcoholverslaafde veldheer die meer op het strijdtoneel rondhing dan thuis. En wanneer hij thuis verbleef, wilde hij zo snel mogelijk terug omdat hij het Alexanders gehuil beu was of geen zin had om de luiers te verversen. Olympias was daarentegen wel een erg verzorgende moeder, maar de liefde tussen haar en Philippos leek ondertussen ver zoek.

Die historische weetjes gaan uiteraard gepaard met een toegankelijk, dynamisch en kleurrijk jasje in de vorm van gags. Bart Proost steekt soms de draak met de geschiedenis, maar scenarist Barcas maakt dat ruimschoots goed met een uitgebreid, geschiedkundig, toegankelijk geschreven dossier op jeugdmaat. Tot zover ook de bijdrage van de scenarist, want alle gags kwamen uit het hoofd en de hand van Proost himself.

Zo was Alexander de Grote een geboren krijger en dat uitte zich meteen in de bevalling: hij kwam ter wereld met een helm op en hij slaapt beter in de buurt van wapens en schilden. Ook Zeus komt enkele keren op kraambezoek, die dan telkens verandert in een vreemd dier wanneer Philippos thuis aankomt. Daarnaast passeert Alexanders leermeester Aristoteles de revue, die hem uitlegt hoe slecht de Perzen wel niet zijn. Alexander temt ook een wild paard, maar die blijkt niet opgezet met de naam Boukefalos (ossenkop). De gags zijn veelzijdig en variërend, maar soms komt hetzelfde onderwerp steeds terug. Zo krijgt Aristoteles het op zijn heupen als Alexander en zijn kompaan de spot drijven met de bekendste beeldhouwwerken.

Wat ook zeker te vermelden valt, is dat Proost de boekvoorstelling aan een educatieve expo koppelt. Die valt tussen 11 december 2017 en 10 februari 2018 in de kapel aan WICO Sint-Hubertus in Neerpelt te bewonderen. En als je uiteindelijk toch wil testen of je de strip aandachtig genoeg las, voegde Proost nog een quiz toe op het einde. 

Details Strips
tekenaar: Bart Proost
scenarist: Bart Proost, Barcas
Uitgeverij: Strips2Go