Bart Proost & Barcas, ‘Alexander de Grote 4: De vloek van Poseidon’

Toffe queeste

Alexander de Grote: hoor zijn naam en je denkt meteen aan veroveringen en gigantische veldslagen. Lommels stadstekenaar Bart Proost heeft al enkele albums bewezen dat de Macedonische veldheer ook maar een mens is. In het vorige album, een buiten-reeksalbum, liet hij zelfs een ‘kleine’ Alexander zien in verschillende gags, wat voor tal van hilarische situaties zorgde. Inmiddels, met onder andere nog het verhaal van Kaspar Hauser ertussen, brengt hij opnieuw een Alexander-verhaal uit. ‘De vloek van Poseidon’ doet ons denken aan een erg zwaar avontuur met heel wat beproevingen en we weten al dat het duo Barcas-Proost getalenteerd genoeg is om een toffe queeste uit te stippelen met een luchtige toets. En het feit dat ze er een heuse stripvoorstelling bij organiseerden in het museum van de Speelkaart in Turnhout, prikkelde ons enthousiasme nog sterker.

Starten doen we met een boze Alexander, die enkele soldaten hun vet geeft nadat ze hun povere vechtkunsten oefenden op een dummy. De veldheer geeft dan maar het goeie voorbeeld, maar zijn zwaard begeeft het. De smid kan het niet repareren en na heel wat discussie over de garantie enzovoort, raadt de smid hem aan om wapens van Achilles te gaan halen. Het probleem is echter dat deze kist zich in Troje bevindt en dat dit gebied bezet wordt door de Perzen.

De queeste kan dus beginnen en Poseidon komt een eerste keer goeiedag zeggen wanneer Alexander Aristoteles’ memoires de zee ingooit (want ja; niemand mag weten dat zijn bezorgde moeder meegaat op het schip, wegens te gênant). Ze komen ietwat later terecht in het verborgen dorp en krijgen er vreemde bessen te eten die hen helemaal betovert. Het zijn lotosbessen en ze hebben een bedwelmende werking. Of ze ooit terechtkomen bij Achilles’ zwaard? Wie weet...

Wat het verhaal en het tekenwerk betreft, kunnen we weinig nieuws vertellen. We weten al langer dat de tandem Proost-Barcas goed op elkaar is ingespeeld en dat ze telkens fijne verhalen afleveren. Dat is nu ook niet anders met frivole tekeningen, een rijk kleurenpalet en de typerende tekenstijl die ons meteen in de richting van Proost doen wijzen. Ook Barcas stelt niet teleur met een vlot lezend, aangenaam verhaal met hier en daar goed gevonden grappen voor jong en oud. We zijn benieuwd welk wit konijn het duo volgende keer uit hun hoed tovert, maar wij blijven liefhebbers.

Details Strips
tekenaar: Bart Proost
scenario: Barcas
uitgeverij: Strips2Go
Jaar:
2019