Bart Koubaa, 'De Brooklynclub'

Een perfecte moord mislukt

Bart Koubaa beschrijft in ‘De Brooklynclub’ het levensverhaal van een naamloos hoofdpersonage, dat door de verteller ‘Mozes’ wordt genoemd. In de jaren zestig sticht hij in Brooklyn (New York) met enkele vrienden een vechtclub: de Brooklynclub. De clubleden komen bijeen om elkaar met roedebundels in een boksring te bevechten. Het clubje wint veel leden en wordt de belangrijkste bezigheid van de naamloze ‘ik’.

Alles wordt echter anders wanneer de Jood Mayer, een misdadig zakenman en speculant, zich bij de groep aansluit. Hij zorgt ervoor dat corruptie en prostitutie hun intrede maken in de club. Op een dag wordt Lauretta, de grote liefde van de protagonist, door de machtige Mayer voor de ogen van alle clubleden op de achterbank van zijn Buick Riviera verkracht. De club valt nu definitief uit elkaar. Het hoofdpersonage verbreekt zijn relatie met Lauretta. Zij trouwt uiteindelijk met haar verkrachter.

De naamloze ‘ik’ ziet veertig jaar later eindelijk zijn kans om wraak te nemen op Mayer. De Joodse zakenman bevindt zich op het toppunt van zijn macht en blijkt eveneens medeverantwoordelijk te zijn voor conflicten in de Arabische wereld. Het hoofdpersonage heeft ervoor gezorgd dat zijn vriend Paaluk van de moord verdacht zal worden. Een klein detail zorgt er echter voor dat uiteindelijk toch de naamloze ‘ik’ en niet een onschuldige in de cel belandt. De perfecte moord mislukt.

Het wordt al snel duidelijk waarom het hoofdpersonage in de gevangenis zit en hoe het verhaal zal aflopen. Alle spanning wordt hierdoor weggenomen. De auteur verlangt van zijn lezers een grote dosis nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. De verteller, die een eekhoorn blijkt te zijn, beschrijft de veertig jaar die aan de moord voorafgaan. Het al bekende begin- en eindpunt van het boek blijven ongewijzigd.

De roman verloopt niet chronologisch. De lezer wordt voortdurend geconfronteerd met flashbacks, nieuwe namen en andere personages. Daarom moet je regelmatig passages herlezen en steeds aandachtig blijven om de verhaalwendingen te kunnen begrijpen. Ieder hoofdstuk, ieder nieuw stukje van de puzzel, telt gemiddeld niet meer dan zes bladzijden. Voor wie niet vertrouwd is met de opbouw van de stad New York, blijven de verschillende plaatsnamen en locaties slechts vage, betekenisloze vermeldingen. Ook de talrijke verwijzingen naar de populaire cultuur vereisen een ervaren lezer.

Het is jammer dat de andere personages niet dieper worden uitgewerkt en niet meer dan dimensieloze figuranten in het verhaal van de naamloze ‘ik’ blijven. Koubaa geeft ons enkel een kijkje in de familierelaties, de baantjes en het huwelijk van de hoofdfiguur. De protagonist zegde altijd zijn hart te volgen waardoor diens werkelijke drijfveren en motivaties voor de lezer verborgen blijven.

Met ‘De Brooklynclub’ heeft Koubaa een goed doordacht maar zeer verwarrend kruiswoordraadseltje voor fijnproevers gemaakt. Wie alle hokjes wil invullen en de talrijke verwijzingen wil begrijpen, zal het werk meer dan één keer moeten lezen. De genialiteit van de romanstructuur zal bij een tweede lezing pas echt duidelijk worden. Door de spanningsloze verhaallijn en de erg verwarrende vertelstijl is het nog maar de vraag of zelfs ervaren lezers dit geduld zullen kunnen opbrengen.

Details Fictie
Bart Koubaa, 'De Brooklynclub'
Auteur: Bart Koubaa
Uitgeverij: Em. Querido's Uitgeverij BV
Jaar:
2012
Aantal pagina's:
172