Aspe & Marec, ‘Bea: Afscheid van een Muze’

Monument op papier

Enkele maanden geleden presenteerde Pierre Aspeslag, beter bekend als Pieter Aspe ‘De Butlerknop’, zijn laatste misdaadroman met hoofdinspecteur Pieter Van In in de hoofdrol. De voorbije jaren verschenen er steevast twee Aspe’s per jaar, maar dat dit veertigste boek nu in de rekken ligt, mag een klein wonder heten. Na de dood van Bernadette, zijn grote liefde en muze, had hij immers gezegd nooit meer een letter op papier te zetten.

Keerpunt voor Aspe was deze strip. Het was zijn jeugdvriend Marec, huiscartoonist van Het Nieuwsblad, die hem voorstelde om het verhaal van de liefde tussen Pieter en Bea in boekvorm te gieten. In plaats van oude wonden open te rijten, bleek het maken van dit “monument op papier” een helend effect te hebben op de schrijver.

Marecs nogal eenvoudige stijl zou snel kunnen beginnen te vervelen in een klassieke strip. In ‘Afscheid van een Muze’ maakt hij echter twee, drie, maximum vier tekeningen per pagina, zonder vakjes, bovendien mooi ingekleurd. De tekstblokken vertellen het verhaal vanuit het verfrissende standpunt van Bea.

Het is een prachtig begin van dit boek en allicht daarom waren wij wat teleurgesteld om plots op enkele bladzijden met alleen maar tekst van Aspe te botsen. Akkoord, het is de ideale manier om de schrijver Aspe naar de situatie te laten kijken en Marec verluchtigt het geheel nog met enkele grote illustraties. Maar de kracht van de strip, van het combineren van tekst en tekening, gaat hier toch wat verloren. Daarna wisselen proza en strip elkaar af, soms komt dezelfde anekdote nog eens terug maar dan vanuit het andere standpunt bekeken.

Het kan uiteraard geen afbreuk doen aan het emotionele verhaal, over twee zielsverwanten die elkaar vinden en ondanks alle tegenkanting, van de buitenwereld, van de uitgeverij en zelfs van de eigen families, zonder aarzelen ook voor elkaar kiezen. Over snoepreisjes, ter plaatse beslissen om een appartement aan zee of in Antwerpen te kopen, gezondheidsproblemen, succesvolle verfilmingen, inspiratie in de riolen.

Die rollercoaster blijkt echter klein bier vergeleken met de laatste pagina’s van het boek. Aspe beschrijft op slechts enkele bladzijden de plotse diagnose, het snelle ziek worden en het overlijden van zijn Bea, die door Marec prachtig wordt nagewuifd. Niet elk sprookje eindigt mooi maar Aspe en Marec bieden met dit boek wel troost bij het verlies van een dierbare. Samen zijn ze er in geslaagd een mooi monument op papier te bouwen. 

Details Strips
Scenario: Pieter Aspe
Tekeningen: MAREC
Uitgeverij Brandt: Van Halewyck
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
144