Arjen van Veelen, 'Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken'

Waardige epitaaf

Vijf jaar geleden overleed schrijver Thomas Blondeau. Zijn vriend, de naar Missouri uitgeweken Nederlander Arjen van Veelen, probeert het verlies in deze aantekening een plaats te geven, maar hij maakt zich geen illusies. "De leegte zonder jou is met geen pen te beschrijven." Toch heeft van Veelen hard zijn best gedaan. 

'Aantekeningen' is een prachtige ode aan de vriendschap, het is een grijpen naar wat geweest is tussen twee gelijkgestemde zielen. Dankzij de losse structuur van zijn roman kan van Veelen zijn gedachten de vrije loop laten. Herinneringen wisselen af met mijmeringen en met notities die iets weghebben van een reisverhaal. Met de romans van Blondeau op zak reist van Veelen immers af naar Alexandrië. Hij wil de boeken een plaats geven in de beroemde bibliotheek. 'Aantekeningen' is een waardige epitaaf voor een verloren vriend. 

Van Veelen legt de vinger op de wond van onze sterfelijkheid. Hij kotert er zelfs even in tot het echt pijn doet. De kilheid waarmee de dood van Blondeau beschreven wordt benadrukt de grote leegte die hij achterlaat. Pijn en gruwel worden onomwonden benoemd en bovendien vermengd met een groter, griezeliger verhaal dat via internetfilmpjes een weg vond naar het netvlies van de auteur. Een hoofd wordt afgesneden, een jongen wordt van een appartementsgebouw gegooid, een man wordt levend in het zand begraven. Door de weergave van een aantal screenshots in de roman voelt de pijn extreem luid en ongelooflijk dichtbij. 

Van Snake op een oude Nokia tot T.S. Eliot. Van het epos van Gilgamesh tot köttbullar. Grote literatuur omvat het hele leven. Met een schijnbare eenvoud haalt van Veelen herinneringen op en hij laat Thomas Blondeau op die manier met zijn pen herleven. Hij moest wel. "We moeten zelf iets maken voor we dood zijn", had de West-Vlaming hem opgedragen. De taal die van Veelen daartoe hanteert is gepolijst en uitgepuurd. Het beeld dat hij van zijn vriend schetst is onvervalst en oprecht. Nostalgie of gemis hebben de feiten niet versuikerd. Blondeau wordt opgevoerd als een vroegrijpe, verwaande kerel en de band tussen de twee wordt gekenmerkt door grootse ambities en een heerlijk cynisme. 

Literatuur maakt mensen niet echt onsterfelijk. Het is slechts een troostprijs. Maar wat voor één in dit geval! Wij hebben zin gekregen om het hele oeuvre van Blondeau te ontdekken en dat mag Arjen van Veelen als een groot compliment beschouwen.

Details Fictie
Auteur: Arjen van Veelen
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
252