Antoine Lamon, '1000 bochten en cumuluswolken'

Samen op de moto

Dit boek begint met een bijzonder verjaardagsgeschenk. Voor zijn zestigste krijgt Antoine Lamon - gitarist, kunstliefhebber, leraar en gids - een motortocht door Thailand met zijn zoon Arthur cadeau. Alleen. Hij heeft nooit op een motor gezeten, sinds hij op zijn achttiende getuige was van een fataal motorongeval. Niets heeft hem ertoe kunnen verleiden en nu moet hij de KTM 990 Super Duke die in zijn garage staat temmen om zich voor te bereiden op zijn tocht. 

'Reizen begint met een landkaart thuis', stelt Lamon. In het eerste deel van '1000 bochten' lezen we dan ook hoe hij zich in de Vlaamse Ardennen voorbereidt. De verschillende testritten en technische strubbelingen maken voelbaar dat het geen sinecure is om een monster als de Super Duke onder controle te krijgen. Al had de motard in opleiding wat meer maat mogen houden in de beschrijving van het schakelen, remmen, terugschakelen, stilvallen en weer starten. 

In zijn woord vooraf geeft de auteur te kennen een chroniqueur van een petite histoire te willen zijn. Met momenten focust dit verslag inderdaad op de kleine dingen des levens zoals de twijfels bij de aankoop van een nieuwe motor en de ervaringen tijdens de allereerste motorritten. Lamon plaatst alles ook in een ruimer kader: Greg Van Avermaet komt ten val tijdens Vlaanderens mooiste en in Frankrijk wordt Macron president. Wie goed leest, krijgt naast de kleine geschiedenis ook een tijdbeeld mee, gezien door de ogen van een rebelse zestiger die de ziel van de punk in zich draagt. 

Dan is het tijd om te vertrekken. Deel 2: een plotse overgang. Nog voor we het goed beseffen, worden we als lezer meegevoerd naar Bangkok en in de beschrijving van de couleur locale toont Lamon zich naast een kunstkenner ook een begenadigd schrijver. Eén die de schrijfstok als een penseel hanteert en op een sensitieve, haast impressionistische, manier een prachtig plaatje schildert. De kleuren en de geluiden spatten van de pagina's. Ook de motortoer zelf wordt met een wervelende vaart onder woorden gebracht. 

Lamon had voor zijn '1000 bochten en cumuluswolken' de kaart kunnen trekken van de Vlaamse human interest - het uitgangspunt van dit reisverslag zal wel de aandacht getrokken hebben van de redactie van 'Iedereen beroemd' - en tussen de regels door lezen we ook wel over het spanningsveld tussen de berekende vader en de vrijgevochten zoon, maar dit boek is meer dan dat. Het is een ode aan de schoonheid die voor het grijpen ligt, een schets van een prachtig land door de ogen van een zelfverklaarde idiot abroad.

Details Non-fictie
Auteur: Antoine Lamon
Uitgeverij: Skribis
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
242