Annie M.G. Schmidt & Marije Tolman, ''s Avonds laat'

’s Avonds deelt Klaas Vaak dromen uit

De dromerige prent op de voorflap weet de sfeer van dit gelaagde prentenboek meteen te vatten: een varkenshoeder ligt in z’n bed, omringd door varkens en biggetjes, allemaal in een diepe slaap. In het lange gedicht ‘‘s Avonds laat’ (1987) verbeeldt Annie M.G. Schmidt het moment waarop de avond valt, en mens en dier naar bed gaan: “Dan komt dat gekke mannetje, dat de dromen uit moet delen.” In deze heruitgave voorziet ‘Gouden Penseel’-winnares Marije Tolman het geheel van warme, sfeervolle prenten.

De inleidende versregels hebben ook na bijna 30 jaar niets van hun zeggingskracht verloren: “Wanneer het buiten donker wordt, dan komt de witte maan. / Dan worden in de huizen de gordijntjes dichtgedaan.” Tolman zet meteen de toon met surreële prenten vol vreemdsoortige huizen, bewoond door mensen en dieren. Droom en werkelijkheid lopen letterlijk in elkaar over, wat in rijke, gelaagde prenten resulteert. Alle dieren hebben een slaapplaats die geheel aan hun eigenheid is aangepast. Daarbij integreert de illustratrice grappige en geslaagde details, zoals de kippetjes die hun eigen ‘egg chair’, naar ontwerp van de Finse binnenhuisarchitect Eero Aarnio, ter beschikking hebben.

Hoewel de illustratrice geregeld lieflijke taferelen verbeeldt, laat ze zich niet tot suikerzoete prenten verleiden. Via sterke kleurcontrasten en een sterke dynamiek verleent ze haar prenten een gelaagde invulling, die tot ontdekken en herontdekken uitnodigt. Het ingenieus aanwenden van licht en schaduw zet figuren letterlijk in de spotlights. Hoewel de meeste dieren heel wat menselijke eigenschappen verkrijgen, fungeren ze nergens als eenzijdige antropomorfismen, maar overtuigen integendeel in hun eigenheid.

Wat een klassiek verhaaltje over én voor het slapengaan had kunnen worden, blijkt dankzij een geslaagde tekst op rijm en uitdagende illustraties een aantrekkelijk prentenboek, dat het genre van ‘verhaaltjes voor het slapengaan’ een eigenzinnige impuls verleent.

 

 

Voorlezen 3+

 

Details Poëzie
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustratrice: Marije Tolman
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
32