Annet Huizing, 'De zweetvoetenman'

Het recht is overal en van iedereen

De ronkende titel van dit non-fictieboek mag dan heel wat connotaties oproepen, de ondertitel zorgt meteen voor de nodige verduidelijking: ‘over rechtszaken & regels’. In 23 hoofdstukken met sprekende titels biedt Annet Huizing een inhoudelijk sterk uitgewerkte inleiding tot het Nederlandse recht(sapparaat), sporadisch aangevuld met enkele treffende buitenlandse voorbeelden.

Alleen al de anekdotisch klinkende titels verraden de lichtvoetige aanpak van auteur en illustrator: ‘Heeft een hond inspraak?’, 'Mag je een gestolen fiets terugstelen?’, ‘Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag?’ en ‘Mag je f*ck de koning roepen?’. Het eerste hoofdstuk waaraan dit boek z’n gevatte titel ontleent, zet meteen de toon: ‘Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten?’. Annet Huizing verwijst naar de bekende rechtszaak van de ‘zweetvoetenman’, oftewel Teunis T, die om genoemde reden niet langer welkom was in de Delftse universiteitsbibliotheek. Hij stapte naar de rechtbank, maar kreeg daar evenmin z’n gelijk.

Ieder hoofdstuk wordt ruimschoots gestoffeerd met zulke waargebeurde verhalen en grappige feiten, die de nieuwsgierigheid van jongeren en kinderen feilloos zullen opwekken. Huizing laat zich door verrassende, waargebeurde feiten leiden. Dat vormt de goedgekozen invalshoek om verschillen in het Wetboek omtrent dieren, dingen en mensen te verklaren. Elders lieert de auteur de beweegredenen van het zeilmeisje Laura aan de wet van het ouderlijk gezag, onderzoekt de grenzen van vrije meningsuiting of bestudeert wanneer geweld is toegestaan. Recente voorbeelden over mediatisering en digitalisering maken duidelijk dat recht ook aan veranderingen onderhevig is.

De sprekende voorbeelden vormen een ideaal uitgangspunt om de theoretische achtergrond te concretiseren, uitgebreid gestoffeerd met artikelen uit het Wetboek. Via sprekende feiten introduceert de auteur bekende begrippen, zoals het legaliteitsbeginsel, met voorbedachten rade, een arrest, jurisprudentie. Huizing bedient zich van een uitgebreid begrippenapparaat, waardoor ‘De zweetvoetenman’ zich als een waardevolle inleiding tot het recht laat lezen. Daartoe dragen ook de uitklapbare pagina’s met duidelijk schema’s middenin het boek bij. Aan bod komen o.a. soorten recht, medewerkers van de rechtbank, het opstellen van wetten en de weg van strafbaar feit tot straf. Knap ook hoe in het allerlaatste hoofdstuk ‘Iemand nog een vraag?’ de verschillende bouwstenen uit het boek geïntegreerd worden.

Ondanks de zware thematiek en taaie rechtstaal levert Huizing een voor de doelgroep perfect leesbaar boek af, in heldere, begrijpelijke taal verwoord. De auteur bedient zich van een aan spreektaal grenzend idioom, wat de kloof tussen doelgroep en thematiek verkleint. Meermaals prijken onderaan de bladzijde authentieke paragrafen uit het Wetboek, waardoor het contrast tussen de hoogdravende ambtstaal en Huizings sprankelende Nederlands extra in de verf gezet worden. De afwisselende, kleurrijke bladspiegel blijft overzichtelijk; pijlen en kaders verwijzen naar kerninformatie, zodat ‘De zweetvoetenman’ te allen tijde leesbaar blijft. Margot Westerman voorziet het geheel van humoristische prenten.

‘De zweetvoetenman’ lijkt in eerste instantie perfect uit te nodigen tot grasduinen in de 23 korte hoofdstukken. Maar schijn bedriegt hier: het blijkt bijzonder moeilijk om deze lijvige inleiding tot het recht weg te leggen. Een geslaagd ‘mini-college’ over recht en rechtspraktijk.

 Vanaf 11 jaar

 

Details Non-fictie
Auteur: Annet Huizing
Illustratrice: Margot Westermann
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
247